Около 300 състезатели от 11 държави ще участват на Световната купа по спортна акробатика в София

Около 300 състезатели от 11 държави ще участват на Световната купа по спортна акробатика в София

Около 300 състезатели от 11 държави ще участват на Световната купа по спортна акробатика и международен турнир за младежи, юноши и деца, които ще се проведат в "Асикс Арена" в София от 23 до 25 април. Това е първото голямо състезание в този спорт след прекъсването от година и два месеца заради пандемията от КОВИД-19.

В София ще пристигнат състезатели от Русия, Украйна, Казахстан, Израел, Италия, Германия, Испания, Беларус, Белгия, Азербайджан и България.

Франция отпада заради контузия в тима, а Великобритания няма да пристигне заради коронавируса.

Надпреварата ще се проведе без публика заради пандемията.

Официалното откриване на турнира е на 23 април от 16.00 часа.

На Световната купа страната ще има представители в две от категориите - при смесените двойки ще излязат двукратната олимпийска шампионка за младежи Мариела Костадинова и нейният партньор Теодор Великов, а в категорията тройки - Анна Янкова, Йоана Джунева и Антоанета Манасиева.

Джунева ще участва, въпреки че е с скъсана предна кръстна връзка на коляното. Тя обаче ще се оперира след края на световното първенство в Швейцария, което започва в началото на юли.

"В тази обстановка в последните години е много важно, че сме домакините на такъв форум", каза президентът на БФ Акробатика Владимир Колев и допълни, че страната ни е получила домакинството на европейското първенство през 2023 година, което по всяка вероятност ще се проведе във Варна.

"Тази Световна купа беше планирано да се проведе през миналата година, първоначално беше в Бургас, преместихме я в София, за което претърпяхме санкции. Радващото е, че националните състезатели успяха да тренират по време на пандемията. Имаме проблеми с някои делегации, с PCR тестовете, рискът е голям, но след като сме стигнали до тук трябва да го реализираме", добави генералният секретар на централата Недко Костадинов.

Като се изключи тежката травма на Джунева останалите състезатели за България на Световната купа са здрави.

"Искам да си изиграят съчетанията, да са доволни от себе си, да са здрави. Едната състезателка от тройката е с тежка контузия, но се консултирахме с лекари и тя ще може да играе", каза Даниела Велчева, личен треньор на трите момичетата.

Смесената двойка Костадинова и Великов също е в добро състояние, а композициите са с повишена трудност.

"Това е първата голяма международна проява за последната повече от една година. Липсата на изяви е нещо много трудно за големите състезатели. Подготовката на двойката върви нормално, след два месеца имаме световно първенство. Очаквам да се представят добре", каза личният треньор на акробатите Николай Иванов.

В международния турнир при по-малките възрастови групи България ще бъде представена от над 80 състезатели, тъй като това ще бъде контролно за определяне на състава на националния отбор за световното първенство.

Според правилата при един положителен тест за КОВИД-19 се спира участието на целия отбор, а организаторите заяви, че в залата ще има специална стая за евентуални заразени.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти