Клоп за Суперлигата: Свикнал съм собствениците да не се съобразяват с мнението ми

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп коментира най-актуалната тема в света на футбола - създаването на Суперлига, част от която ще са и мърсисайдци. Клоп призна, че от ръководството на клуба не са го информирали за решението да се включат в новия турнир. 

"Мнението ми не се е променило. Чух за това снощи, докато се подготвях за важния мач срещу Лийдс. Засега не знам много, само това, което пишат вестниците. Всичко е доста сложно. Хората са недоволни и мога да ги разбера, но не мога да кажа повече, защото ние още не сме въвлечени в тези процеси. Нито аз, нито играчите знаехме какво предстои. Трябва да чакаме и да следим развитието на ситуацията", каза Клоп преди двубоя на "Елунд Роуд", завършил 1:1. 

"На 53 години съм и още докато бях футболист, Шампионската лига съществуваше. Винаги съм имал за цел да тренирам отбори, които участват в този турнир. Харесвам Шампионската лига, харесвам съревнованието във футбола. Допада ми, че Уест Хам може да е част от турнира през следващия сезон. Е, не искам това да се случи за наша сметка, но ми харесва, че те имат шанс. Най-важни във футбола са феновете и отборът. И нищо не трябва да застава между нас. Чух, че феновете искат да махнат банерите от трибуните на "Анфийлд. Не го разбирам, защото играчите не са направили нищо лошо. Трябва да сме сплотени. Не обичам, когато привържениците на другите отбори използват химна ни срещу нас. Сега е важно отново да покажем, че никой няма да остане сам. Има проблеми, които тъсят своето решение, но те нямат нищо общо с футбола и с отношенията между футболистите и феновете. В трудните времена трябва да сме единни. Това не означава, че трябва да сме съгласни с всички решения на клуба, но футболистите нямат вина за нищо освен това, че трябва да побеждават по-често", продължи Клоп. 

"Нямам вътрешна информация. Не знам защо тези 12 клуба са направили това. Знам, че някои неща ще се променят и не се съмнявам, че това ще се случи. В момента властта е разпределена неправилно. Всички измислят нови състезания. УЕФА обяви създаването на нов турнир и аз още преди месеци казах, че това не ми харесва, защото ще има още повече мачове. Не очаквам турнирът да бъде спрян само заради моето мнение. Обвинявате клубовете, че искат повече пари, но какво да кажем за УЕФА", попита германският специалист, явно визирайки Лигата на нациите. 

"Новият формат на Световното клубно първенство също е плод на идеята за печелене на повече пари. И това вече е решено. Разбирам и недоволството на хората от създаването на Суперлига, защото отсъства спортен критерий при подбора на участниците. Казвал съм го и преди, ще повторя и сега, че ще съм недоволен, ако останем извън топ 4 в Премиър лийг и пропуснем Шампионската лига. Но ако заслужим право да участваме в турнира, искам да играем в него, както и всички останали", подчерта Клоп. 

Късен гол лиши Ливърпул от ценни точки в битката за топ 4 (видео)
Късен гол лиши Ливърпул от ценни точки в битката за топ 4 (видео)

След мача с Лийдс германецът отново беше запитан за отношението си към създаването на Суперлига. 

"Не мисля, че ръководството на клуба ме е предало. Свикнал съм да работя със собственици, които взимат решения без моето участие. Аз съм футболен човек. Въпросът не е в това дали някой ме е подвел. Аз съм просто треньор и искам да се занимавам с това, докато ми позволят. Когато възникне проблем, устоявам. Чувствам отговорност към отбора, клуба и отношенията с феновете. Ще се постарая ситуацията да се успокои", каза Юрген Клоп.

Още от Футбол свят

Виж всички