Премиерът на Италия Марио Драги застана на страната на УЕФА в спора със Суперлигата

Премиерът на Италия Марио Драги застана на страната на УЕФА в спора със Суперлигата

Премиерът на Италия Марио Драги съобщи, че той и правителството на страната подкрепят УЕФА и Италианската футболна федерация в спора около създадената в неделя Суперлига, която обединява 12 от най-богатите футболни клубове в Европа. Шест английски, три испански и трите гранда на италианския футбол - Интер, Милан и Ювентус, съобщиха в неделя, че се отделят в самостоятелно първенство, което няма да се провежда под шапката на УЕФА. Новината разтърси из основи не само футболния свят, но и политическия, като страната на УЕФА вече заеха и други двама от големите европейски лидери - френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън. 

"Правителството следи отблизо полемиката около проекта за футболната Суперлига и силно подкрепя позицията на европейските и италианските футболни власти с цел запазване на националните състезания, защита на ценностите на меритокрацията и запазването на социалната функция на футбола", се казва в обръщението на Драги. 

По-рано днес президентът на Италианската футболна федерация Габриеле Гравина се обяви против създаването на Суперлигата, като отбеляза, че "присъединяването на клубовете към този проект ги извежда от международното футболно пространство, признато от ФИФА."

Още от Футбол свят

Виж всички