Трима състезатели ще се борят за две олимпийски квоти в щангите

Трима национали ще се борят за две олимпийски квоти за Игрите в Токио във вдигането на тежести. Новината съобщи треньорът на националния отбор Иван Иванов на пресконференция в Пресклуб “България” днес. За квотите ще се съревновават европейският шампион Стилян Гроздев и континенталните медалисти Божидар Андреев и Христо Христов.

“Квотите са две до тоя момент, за тях ще се борят трима състезатели – това са Стилян Гроздев, Божидар Андреев и Христо Христов, от тях двама отиват в Токио, това ще се случи непосредствено преди Олимпиадата поради простата причина, че до края на май Христо Христов има състезание – световно за юноши. След това ще се финализира всичко, ще обсъдим с колегите и ще изберат най-добрия вариант. Системата е малко сложна заради допинг нарушения от 2008-а насам – искрено се надявам да не надхвърлим 20 положителни проби от 2008-а досега – тогава квотата ще бъде една. Имаме една проба, която незнайно защо е написана на човек от националния отбор – това се случи непосредствено преди Европейското първенство, подготвя се писмо до ИТА – последните години не си спомням допинг случаи, дори единични“, сподели Иванов.

Той допълни също така, че ще се оттегли от своя пост след Олимпиадата в Япония.

“Нямам намерение да остана в отбора, както вече заявих – май месец стават 10 години откакто съм начело на този отбор, и вече съм прекалено изморен. Вече бях заявил, че след Олимпиадата ще се оттегля. Няма да оставя никого, ако следващото треньорско ръководство иска да помагам, ще помагам, сигурно няма да имат нищо против. Относно представянето на отбора – не сме се състезавали на състезание от подобен ранг от световното в Тайланд, година и половина мина – всички състезатели не са спирали да тренират“, каза още Иванов.

Снимка: Пресклуб "България"

Още от Други спортове

Виж всички