Шефът на Италианската федерация с молба към правителството, за да запази Рим домакинството си на Евро 2020

Шефът на Италианската федерация с молба към правителството, за да запази Рим домакинството си на Евро 2020

Президентът на Италианската футболна федерация Габриеле Гравина се обърна към премиера Марио Драги с молба да гарантира, че Рим ще запази статута си на град домакин на Евро 2020. Италианската столица е един от четирите града с риск да бъде заменен, заедно с Мюнхен, Дъблин и Билбао. 

През миналата седмица УЕФА даде на градовете срок до 19 април да предоставят подробни планове за достъп на феновете до футболните мачове. Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че всички градове домакини трябва да гарантират присъствие на зрители на трибуните. Официалното решение за местата за провеждане на Евро 2020 може да не бъде взето до Конгреса на УЕФА на 20 април. Италианската агенция ANSA съобщи, че Гравина е написал писмо до Драги през уикенда с призив към правителството да предприеме необходимите мерки за потвърждаване статута на Рим като домакин на мача на откриването и други три срещи от първенството. 

В писмото Гравина пише, че италианската федерация ще "спазва стриктно" всички правителствени условия, като УЕФА иска стадион "Олимпико", който е със 72 698 места, да бъде запълнен с 25 процента от капацитета. На стадиона, на който играят отборите от Серия А Лацио и Рома, е планирано да се играе срещата на откриването на турнира между Италия и Турция на 11 юни. Съоръжението ще бъде домакин и на другите два мача на Италия срещу Швейцария и Уелс, както и на един от четвъртфиналите. 

Правителственият спортен секретар Валентина Вецали заяви, че "ще работи с всичко, което има, за да се даде зелена светлина тези четири мача да се проведат в Италия". "Европейското първенство е важна възможност за нашата страна. Тези футболни срещи могат да бъдат сигнал за съживяване и да подчертаят важността на това да продължим да бъдем домакин на големи събития като тези. Ние работим за това", добави тя.

Още от Футбол свят

Виж всички