Шалке обяви загуби в размер на 53 милиона за 2020-а година

Шалке обяви загуби в размер на 53 милиона за 2020-а година

Германският Шалке 04 обяви днес, че клубът е загубил около 53 милиона евро през 2020-а година, което е с около два пъти повече в сравнение с предишната година, когато финансовите поражения са били в размер на 27 милиона евро. 

Изправен пред съвсем реалната опасност от изпадане от елита, оборотът на клуба е паднал с около 100 милиона евро, сравнен с 2019-а година, и в момента е около 175 милиона от европейската валута. Причината за дефицита е, наред с други неща, значително по-ниските приходи от зрителите, гарантиращи билети, консумация и кетъринг. Приходите от спонсорство също рязко са спаднали.

Заради пандемията, Шалка и останалите отбори от Германия играят пред празни трибуни, както тази пролет, така и по-голямата част от предишната каленварна година. Перспективите пред отбора обаче са доста мрачни. Те са на последното място в Бундеслигата с 15 точки по-малко от Майнц - последният отбор, който е извън зоната на изпадащите. 

Едно слизане във Втора Бундеслига би имало още по-драстични финансови последици за за традиционния германски клуб, който през 2018-а година завърши на 2-о място. Финансовият директор на клуба Кристина Рюл-Хамерс изчисли от своя страна, че общо финансовите загуби заради коронавируса ще бъдат около 70 милиона евро до края на този сезон.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти