Филип Кръстев пред Sportal за първите си стъпки в Троа, отношенията с Ман Сити, трансферът от Славия и националите

Филип Кръстев пред Sportal за първите си стъпки в Троа, отношенията с Ман Сити, трансферът от Славия и националите

Младежкият национал Филип Кръстев даде специално интервю за Sportal.bg. Халфът на Троа говори за адаптацията си в Троа, отношенията с Манчестър Сити, младежкия национален отбор и сагата около трансфера му от Славия. Полузащитникът е на мнение, че има още доста път да извърви, за да заиграе за гражданите, но вярва, че всички зависи от неговото представяне. Филип също така е и оптимист за развитието на националния отбор въпреки слабия старт на квалификациите за Мондиал 2022.

- Здравей, Филипе, вече няколко месеца си в новия ти тим Троа. Как върви адаптацията ти?

- Здравей, всичко върви добре, адаптирах се с почти всичко тук. Единственото, което ми остава е да понауча езика, за да мога да комуникирам с хората в отбора, но адаптацията ми към футбола и живота извън терена върви добре и се чувствам отлично в новия отбор и новата държава.

- Направи вече дебют за тима, усети ли разликата между футбола във Франция и България?

- Да, дебютирах вече и съм много щастлив съм и чувствам разликата във френския футбол, защото е доста по-различен от българския, но мисля, че доста бързо свикнах и не е нищо ново за мен. Темпото на играта, физиката и раздаването на футболистите мога да отлича като основна разлика. Сега след завръщането ми от лагера на националния отбор няма да мога да съм в групата за следващия мач, защото трябва да изкарам няколко дни карантина.

Официално: Филип Кръстев е играч на Троа
Официално: Филип Кръстев е играч на Троа

- Успя ли да се сприятелиш с играчите от отбора?

- Доста бързо се сприятелих с играчите в отбора, макар и езиковата бариера да пречи още на комуникацията с някои хора. Като цяло момчетата и всички в отбора ми помогнаха много да свикна по-бързо. Подкрепят ме постоянно и се чувствам добре тук. Треньорите също ми помагат. Казват ми, че се изненадват колко бързо се адаптирам към всичко и се представям все по-силно в тренировките.

- Докога ти е договорът за наем с Троа?

- Договорът му е до юни месец 2022. За година и половина е контрактът ми в Троа.

- Как се озова в Троа, след като бе трансфериран в Ломел?

- Преминаването ми тук стана след като имах няколко разговора с хора от Сити футбол груп още, когато още бях в Славия под наем. Заедно с всички около мен преценихме, че за мен ще е по-добре да отида да играя на по-високо ниво от Ломел. Троа съвсем скоро се бе станал сателитен отбор на Манчестър Сити и така решихме да дойда тук.

Филип Кръстев записа първи минути за Троа, отборът му с шокиращо поражение
Филип Кръстев записа първи минути за Троа, отборът му с шокиращо поражение

- В момента сте на първо място в класирането, надяваш ли се, че след два месеца вече ще сте в Лига 1?

- Да, в момента сме на първо място. Доста е оспорвано първенството в момента - първите три отбора - ние, Клермон и Тулуза са само на три точки разлика, а и следващите тимове са близо. Няма да е лесно да задържим първата позиция, но мисля, че играем най-добрия футбол като отбор. Сега имаме няколко негативни резултата в последните срещи, но трябва да намерим отново правилния път. Ако успеем да спечели промоция за Лига 1 ще бъде прекрасно. Троа е отбор, който има опит в елита на Франция и се надявам следващия сезон да сме там отново.

- Имаш ли идея от Манчестър Сити дали следят развитието ти?

- Да, знам, че ме следят. Чакат ме да започна да получавам повече игрови минути, за да може да коментираме и анализираме представянето ми. Чуваме се често и ме разпитват как вървят нещата. Като цяло поддържаме връзка постоянно.

- Мислиш ли, че имаш шанс да заиграеш за Манчестър Сити в близките години?

- Ще бъде много трудно да заиграя в Манчестър Сити. Това е един от най-силните клубове в света и там играят едни от най-добрите футболисти. За мен ще бъде много важно да покажа добри игри във Франция. Ако покажа необходимото ниво и се откроя в една хубава държава, мисля, че ще имам шанс да отида да тренирам с Манчестър Сити, а защо и не да играя там един ден. Наясно съм, че това няма да е никак лесно и имам още много път да извървя. Но дори и да не се случи там, мисля, че имам и други възможности за бъдещето и дано да използвам престоя си тук като трамплин. Все пак ако играя силно, мисля, че това е възможна цел. Всичко зависи от мен самия.

Младежите показаха как се прави и скриха топката на Казахстан с три гола за девет минути (видео)
Младежите показаха как се прави и скриха топката на Казахстан с три гола за девет минути (видео)

- Завръщаш се от лагер на младежкия национален отбор в Турция. Как премина подготовката?

- Да, бяхме на лагер в Турция и играхме на силен международен турнир, като цяло мисля, че мина добре за мен и за отбора. Радвам се, че успях да изиграя три мача на високо ниво, тъй като имах нужда от игрови ритъм. С националните отбори се получават винаги интензивни мачове на добро ниво. Жалко, че не успяхме да го завършим по добър начин, а с отвратителна загуба от Македония. Все пак мисля, че в другите мачове се получиха добри игри.

- Записахте две хубави победи срещу Украйна и Казахстан. В последния мач обаче загубихте тежко от Северна Македония, какво се случи в този мач?

- Да, в първите два мача мисля, че се раздадохме и показахме добра игра. Имаше хубави комбинации и бяхме концентрирани. Срещу Македония за съжаление се получиха индивидуални технически и тактически грешки, но най-голямата разлика сякаш бе агресията и желанието за победа, което те показаха. Като че ли още от първата минута искаха повече победата, а ние не успяхме да им отговорим и това се оказа решаващо за развитието на мача в тяхна полза.

- Трансферът ти в Ломел предизвика полемика между мениджърът ти Николай Жейнов и Славия. Какво е твоето мнение, имало ли е някакви проблеми от твоя гледна точка?

- Когато се случи ситуацията за трансфера ми аз имах договор с Жейнов от повече от половин година. От Славия обаче не искаха той да участва в трансфера и затова ние заедно направихме компромис. Така че той не се възпротиви на трансфера, да не говорим да е пречил по някакъв начин. Помогна за някои промени в договора, които направихме. В Славия и след това останаха с някакъв проблем, че аз ще работя с Николай Жейнов и не искаха и след него да продължа дори и когато вече не бях техен играч. Оттам дойде проблемът, пък и те си имат личен проблем с г-н Стефанов.

Николай Жейнов отговори на Петьо Костадинов
Николай Жейнов отговори на Петьо Костадинов

- Жейнов пътува с теб в първите ти дни във Франция, ако не се лъжа?

- Да, пътува с мен за Франция и остана първата седмица, за да ми помогне да се установя в отбора и си оправя нещата с настаняването в апартамент. След това се прибра към България, а аз си останах в Троа.

- Гледа ли мачовете на мъжкия национален отбор? Доста хора изразиха мнение, че част от младежите вече трябва да получават шанс при мъжете, включително и ти.

- Гледах ги, само мачът със Северна Ирландия не успях, тъй като пътувах обратно към Франция. Мисля, че имаме доста талантливи млади футболисти, които имат качества, но въпросът е дали са готови да се впишат в мъжкия национален отбор, защото там се играят мачове на много високо ниво. Надявам се лично аз да покажа силни игри в клубния си отбор и след това да си спечеля място и в националния отбор и да стана важна част от представителния ни тим. За мен това би било голяма чест и мечта, а надявам се и за всички млади футболисти.

Трима капитани, четирима дебютанти и първа точка за България
Трима капитани, четирима дебютанти и първа точка за България

- Мислиш ли, че шансовете ни за световното остават, въпреки че взехме само точка от трите мача?

- Мисля, че имаме шансове за световното, макар и да са малки. Все пак докато има реален шанс и докато не сме отпаднали възможност има. Аз вярвам, че успехите на националния отбор ще дойдат и ще започнем да постигнем победите, които липсват от доста време насам. Ще бъде много трудно, защото първите два тима Италия и Швейцария са много класни и ще трябва да подобрим значително играта си, за да се преборим с тях.

Още от БГ Футбол

Виж всички