Германската футболна лига ще се опита да привлече чуждестранни инвеститори

Германската футболна лига ще се опита да привлече чуждестранни инвеститори

Германската футболна лига ще се опита да привлече чуждестранни инвеститори за международния продукт на Бундеслигата, съобщава "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". От Лигата вече са се свързали с потенциални инвеститори, а през лятото се очаква решението да бъде гласувано и от 36-те клуба от Първа и Втора Бундеслига. Според изданието чуждестранните инвеститори ще могат да се сдобият с до 25,1 процента от международните права, като се предвижда и създаването на специална дигитална платформа. 

От 2015 година насам международните права за Бундеслигата растат с 10 процента ежегодно, но според Лигата има възможност този растеж да бъде дори по-голям. По данни на Лигата оборотът в чужбина годишно достига до 210 милиона евро, като германското първенство се гледа от 300 милиона души в 210 страни и територии по целия свят. 

Според шефа на Германската футболна лига Кристиан Зайферт "би било проява на небрежност към клубовете, ако не се проучват подобни възможности". Той отчете, че търсенето на инвестиции в спортен и медиен бизнес се е увеличило на фона на пандемията от коронавирус. 

Феновете в Германия са много критични по отношение на инвеститорите, но Зайферт заяви, че става въпрос за миноритарен дял в компания, която работи извън Германия и няма нищо общо с правилото 50 + 1, което забранява на инвеститори да притежават мажоритарните дялове във футболните клубове.

Още от Футбол свят

Виж всички