Стивън Хендри: Може би прекратих кариерата си прекалено рано

Стивън Хендри: Може би прекратих кариерата си прекалено рано
Легендарният седемкратен световен шампион Стивън Хендри даде интервю за World Snooker преди дългоочакваното си завръщане в професионалния снукър в Откритото първенство на Гибралтар следващата седмица. Той ще се изправи срещу Матю Селт и отново ще прикове всички погледи на феновете върху себе си.

"Нямам търпение, защото съм любопитен какво ще стане. Подготвен съм за всякакъв резултат, а за самото ми завръщане вече получих доста критики колко дълго съм протакал първия си мач. Нямам конкретни очаквания за първия двубой, ще се опитам да се настроя в атмосфера за сблъсък, въпреки че няма да има публика. 

Нито Матю, нито аз искахме такъв жребий. За Матю ситуацията е губеща при всеки развой, защото ако победи, ще е очаквано да го направи, а ако загуби ще има въпроси как може да загуби от някой, който толкова време не е играл. Аз пък просто ще опитам да се насладя на мача и се надявам и двамата да направим добър мач. Иначе сме си доста добри приятели извън спорта.

Тур картата дойде по-рано, отколкото очаквах. Аз се стремих към завръщане следващия сезон, но Бари (Хърн) ми направи това предложение и ми даде 24 часа да взема решение. Така че знаех, че няма моментално да се включа в турнир. Първата цел беше Шампионата на Обединеното кралство, но в тази обстановка не можеше да се играе пред публика. Все пак, не се завръщам като някой глупак, ясно е, че няма да участвам във всички турнири.

С помощта на Стивън Фийни и SightRight започнах да играя по-добре и му казах, че искам да се наслаждавам отново на играта. А и като коментатор имам възможност отново да се потапям в наелектризиращата атмосфера на големите мачове. Това чувство никога не ме е напускало и исках да го усетя отново, дори да не става въпрос за някой финал.

Ще участвам в Гибралтар и после в (квалификациите на) Световното първенство, а това ще е експеримент, за да видя къде се намирам в момента. Следващият сезон ще бъде по-сериозен и ще играя в повече турнири. Знам, че очакванията може изведнъж да се повишат и да си казвам, че мога да печеля пак титли. А това беше причината да се откажа, защото вече не можех да печеля титли. Това ми носеше радост тогава. Сега ще ми е лесно да контролирам очакванията в тези два турнира от сезона, но ако случайно започна да играя добре, може да не е толкова лесно вбъдеще.

На тренировките удрям по-добре топките от времето, в което прекратих кариерата си. Правя точния контакт с топките и изпълнявам ударите, които искам да изпълнявам. Докато в края на кариерата ми избягвах някои удари, защото нямаше да ми се получат, така че това е голямата разлика. 
Какъв е съветът на Рони към завръщащия се Хендри?
Какъв е съветът на Рони към завръщащия се Хендри?
Но това е само едно парче от пъзела, защото ти трябва концентрация и спокойствие, а те трудно ще дойдат още в първия мач от 9 години насам.

Може би си прекратих кариерата прекалено рано, но тогава трябваше да участваш във всички турнири, докато сега може да си избираш. Тогава беше всичко или нищо. Бях натрупал разочарования от моментите ми резултати и просто избрах "нищо", каза Хендри.

Още от Снукър

Виж всички