Снукър битка за оцеляване още през март

Снукър битка за оцеляване още през март
Пандемията на новия коронавирус лиши снукъра от множеството големи турнири в Китай, което съкрати календара до оставащи само четири турнира до края на сезона. Съответно още в края на февруари и началото на март месец някои играчи трябва да мислят за оцеляването си в професионалния тур. 

При така стеклите се обстоятелства предстоящото следващата седмица открито първенство на Гибралтар е много по-важно събитие от обикновено. Особено при положение, че един от въпросните четири оставащи турнира е Шампионата на тура, където ще участват само играчите от топ 8 на едногодишната ранглиста. Друг от тях пък е новосформираният World Snooker Tour Pro Series, който не предоставя кой знае колко възможности за печелене на пари и съответно изкачване в снукър йерархията.

Има няколко сравнително изненадващи имена, които до последно ще треперят за запазване на професионалния си статут: шампионът от Европейския Мастърс 2018 Джими Робъртсън, трикратният ранкинг четвъртфиналист Крис Уейклин, "новобранецът на годината" за 2019/20 Луис Хийткоут и китайските таланти Юан Сидзюн и Луо Хонгао.

Най-предно класираните осем играчи от едногодишната ранглиста, които не са в топ 64 на официалната (двугодишна), също ще бъдат "спасени от изпадане". В момента начело на тази компания са Джейми О'Нийл, Шу Си и Чан Бингуй, но разликите в активите на тези състезатели са нищожни. Само едно добро представяне до края на сезона може сериозно да размести пластовете, затова и интригата е много сериозна.

Страхотен пример за такава въртежелка е сензационният триумф на Джордан Браун в Откритото първенство на Уелс, който го изстреля нагоре в ранглистите, но същевременно избута на фаталната 65-а позиция Иън Бърнс. Легендата Джими Уайт пък е само на 2 000 паунда от тур карта през едногодишната класация, но дори да не я заслужи, вероятно ще получи от специалните покани на World Snooker за "цялостно творчество".

Ето кои засега са най-предно класираните осем състезатели в едногодишната ранглиста, които не са в топ 64 на официалната (двугодишна) световна класация:

1. Джейми О'Нийл (23 000 паунда в актива)
2. Шу Си (21 000)
3. Чан Бингуй (20 000)
4. Сам Крейги (19 500)
5. Анди Хикс (19 500)
6. Крис Уейклин (17 000)
7. Луо Хонгао (17 000)
8. Джаксън Пейдж (16 000)

Още от Снукър

Виж всички