Китайските отбори масово сменят имената си

Китайските отбори масово сменят имената си

Най-успешният китайски футболен клуб Гуанджоу Евъргранде сменя името си преди началото на сезон 2021 и вече ще се казва Гуанджоу ФК, за да се съобрази с новите регулации на Футболната асоциация на страната. Новото първенство на Китай трябва да започне през март. 

Китайската държава в сътрудничество с Футболната асоциация се опитват да изтрият имената на собствениците, спонсорите и акционерите от отборите в професионалната лига в страната с оглед възприемане на неутрален модел, подобен на Европа. Клубните емблеми, лога и значки също трябва да се променят в съответствие с новата разпоредба. Китайските ръководители смятат, че тази промяна ще даде началото на футболна традиция, каквато поддържат привържениците на европейските и южноамериканските отбори.

Медиите в голямата азиатска страна съобщиха в петък, че е отправено писмо до Националната борса за акции и котировки, за да се официализира новото име на клуба, спечелил осем титли в първенството през последното десетилетие, както и два пъти азиатската Шампионска лига.

Шампионът на страната от 2020 година Цзянсу Сунин също променя името си съобразно новите изисквания и вече ще се казва Цзянсу ФК. Големият съперник на Евъргранде - съгражданите им от Гуанджоу R&F също сменят името и вече ще се казват Гуанджоу Сити.

Миналогодишният носител на Купата на страната Шандон Люнен сменя името на Шандон Тейшан.

Въпреки връзката с фирмите-спонсори обаче някои отбори в страната отдавна се казват така и феновете са го приели. Доста сериозни като брой фенски фракции се събраха на протест срещу смяната на отбора им Хенан Цзяне, който от новата година трябва да се казва Люоян Лонмен. Феновете си купуват новите фланелки, но само за да ги късат и палят. Те заявяват, че няма причина да се смени името тъй като то съчетава името на провинцията Хенан и старото име на техния град Чжънчоу.

Същото е положението и със столичния Пекин Гуоан, който вече трябва да се казва Пекин ФК. Отборът има най-сериозни традиции от китайските отбори в клубните турнини на Азия. Феновете платиха на автобусна компания в града и изписаха на рейсовете от градския транспорт "Нашето име е Пекин Гуоан".

Още от Футбол свят

Виж всички