Мерцедес със съмнително извинение за ограбената победа на Джордж Ръсел в Бахрейн

Мерцедес със съмнително извинение за ограбената победа на Джордж Ръсел в Бахрейн
Шампионите от Мерцедес се извиниха със съмнително твърдение след тоталното фиаско в собствения си бокс и загубената сигурна първа победа във вчерашната Гран При на Сахир на Джордж Ръсел във Формула 1 още в първия старт на младия британец за германския тим.

Веднага след финала снощи на пистата „Сахир“ представители на Мерцедес бяха привикани от рейсконтрола на ФИА за обяснения след състезанието. От Мерцедес са заявили, че механиците в гаража не са чули радио съобщението за това кои гуми да подготвят и кой от пилотите на тима влиза пръв за смяната им, защото в същото време Ръсел е говорел по отборното радио и така им е попречил.

Вследствие от тази нетипична за тоталните хегемони от Мерцедес грешка се оказа, че механиците са монтирали предвидените предни гуми за съотборника му Валтери Ботас на болида на Джордж Ръсел. След като заместникът на Люис Хамилтън получи гумите на Валтери, му бе наредено отново да се върне в бокса, за да получи вече собствените си сликове. За това си деяние отборът бе глобен с едва 20 хиляди евро.

Кошмарът за Джордж продължи и след няколко минути той спука гума и отново се озова в бокса, с което шансовете му за победа се изпариха. От всичко това пострада и Ботас, който пък бе пуснат отново на пистата с вече караните си и напълно износени гуми. Те бяха вече и напълно загубили температурата си и връщайки се на пистата, Валтери бе изпреварен от няколко болида за броени завои.

Грешката се случи късно в състезанието по време на период, в който колата на сигурността бе излязла на пистата заради инцидент. В този момент Ръсел водеше уверено в състезанието на пистата „Сахир“ и бе на крачка от първата победа в кариерата си още в първото си състезание за Мерцедес. В крайна сметка Джордж се добра до деветото място и заедно с най-бързата обиколка, която успя да запише с новите си гуми, спечели три точки – първите в кариерата му във Формула 1, а Ботас финишира пети.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти