ЦСКА 1948 облече оранжеви фланелки в името на благородна кауза (видео)

ЦСКА 1948 облече оранжеви фланелки в името на благородна кауза (видео)

"ЦСКА подкрепи Фондация Множествена склероза България в кампанията "Заедно на терена" с подписана тениска от състава на "армейците", парите от които ще бъдат използвани за каузата", информира официалният сайт на ЦСКА 1948.

Каква е тя и защо точно футболните отбори биха били полезни?

Отговорите ще получите от Станимира Гьошева - член на Учредителния съвет на Фондация Множествена склероза България.

Целта на кампанията е да се увеличи информираността в нашето общество за заболяванията Множествена склероза и Миастения гравис.

Също така да се повиши приемствеността и толерантността към пациентите от близки, приятели, колеги и работодатели. Да подобри условията на живот и труд на хората с тези две заболявания, чрез подпомагане на дадени лица в частност и/или чрез дарения към фондацията за осъществяване на проектите със съществена значимост за тях. Чрез голямата спортна трибуна Фондацията търси финансова подкрепа за реализацията на десетки идейни проекта, продиктувани от нуждите на пациентите.

Нека не забравяме, че хората с тези две заболявания са в непрекъснат двубой. Много често съперникът взима превес, но важното е да останем хора и да се борим, защото всички заедно можем да намалим сивотата в живота на хората с диагноза.

Множествената склероза
(Encephalomyelitis disseminata, известна още и като Дисиминативна склероза или съкратено МС) е автоимунно възпалително невродегенеративно хронично заболяване с неизяснена етиология и вероятна генетична предразположеност. Като ключов фактор в развитието могат да бъдат факторите на околната среда и инфекциозни причинители. МС засяга мастната миелинова обвивка на аксоните на човешкия главен и гръбначен мозък. Това причинява демиелинизация и образуването на лезии в мозъка, което води до широк спектър от признаци и симптоми. Заболяването се развива най-често в ранните години на зрелостта, като се среща по-често при жените. Разпространението му варира в широки граници между 2 до 150 болни на 100 000 души. МС е описана за първи път през 1868 г. от Жан Шарко. (Източник: msmg.foundation)

Миастения гравис
(на латински: Myasthenia gravis pseudoparalytica, Pseudoparalytica gravis) е хронично автоимунно заболяване, характеризиращо се с мускулна слабост и лесна уморяемост след физическа активност, следствие от нарушено нервно-мускулно предаване в напречнонабраздената мускулатура. Причината за това нарушение се дължи на намален брой никотинови рецептори в постсинаптичната мембрана на нервно-мускулния синапс (моторна плочка), следствие от образуваните антитела срещу тях. (Източник: msmg.foundation)

Още от БГ Футбол

Виж всички