Около 2 400 участници се очаква да се включат в 37-мото издание на Софийския маратон

Около 2 400 участници се очаква да се включат в 37-мото издание на Софийския маратон

Около 2 400 участници се очаква да застанат на старт в 37-мото издание на Софийския маратон, който ще се проведе на 11 октомври, неделя. Това обявиха организаторите на традиционната пресконференция преди едно от най-големите спортни събития в столицата.

В класическата дисциплина от 42 километра и 195 метра до момента има записани 360 души, като директорът на маратона Даниел Дуков се надява техният брой да се увеличи до 400. Регистрацията остава отворена до 6 октомври, а след 8 октомври (четвъртък), когато бъде отворен и регистрационният офис в Княжевската градина, ще може да се извършва регистрация и на място.

Традиционно класическата дистанция ще важи за Държавно първенство по маратон, а тази година и полумаратонът ще има статут на Национален шампионат.

Организаторите посочиха още, че тази година са имали страшно голям брой заявки от атлети със сребърен и бронзов сертификат в класацията на ИААФ и по тази причина не са могли да удовлетворят всички. Въпреки това на старт се очаква да застанат трима бегачи с време под 2 часа и 10 минути на класическия маратон, като най-сериозно е постижението на Дънкан Коеч, който има време от 2:07 часа.

Много сериозна обещава да бъде и конкуренцията при жените, където голяма звезда се очертава да бъде японката Харука Ямагучи с лично постижение от 2:26:35 часа от Осака в началото на тази година.

Общо състезатели от 37 държави ще пристигнат в София, като в това число има бегачи от Япония, Малайзия, Аржентина, Бразилия, САЩ и Канада, посочи още Дуков. Общият брой на чужденците се очаква да надхвърли 300.

Старт-финалната зона за участниците на 42, 21 и 10 километра ще бъде пред Националната художествена галерия, а стартовете за трите дисциплини ще бъдат съответно в 9:30, 9:45 и 10:00 часа в неделната сутрин. Заради изискванията за спазване на най-строги противоепидемични мерки организаторите са се постарали да няма събирания на много хора на старта, а освен това тази година няма да има и масов старт на 3 километра поради същата причина. Трасето ще бъде същото като миналата година, като след старта от жълтите павета бегачите ще се насочат към Лъвов мост, след това обратно по бул. "Мария Луиза" към Съдебната палата, за да се върнат на бул. "Дондуков" и през моста Чавдар по бул. "Владимир Вазов". Участниците на 10 и 21 километра ще въртят на ул. "Левски Вековен" до стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов", докато тези на класическата дистанция ще продъжлават до североизточния вход на града и след това обратно по бул. "Владимир Вазов".

"Маратонът доби много добър имидж. Той е едно от ярките събития в нашия град. През годините положихме много усилия, за да го запазим. Всеки голям и модерен град в света има своя маратон. Каним софиянци да подкрепят участниците и предварително се извиняваме за затрудненията, които ще има в предвижването по затворените булеварди между 8 и 19 часа в деня на състезанието", каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Наградният фонд на маратона е 60 000 лева. Бонусите от традиционната в последните години верига, включаваща маратоните на Стара Загора и Варна, ще бъдат раздадени след старта в Морската столица на 7 ноември.

И тази година Софийският маратон ще бъде излъчен по БНТ 3.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти