Гледай на живо

Евро 2020: Белгия - Русия 2:0 /почивка/

Немски вирусолог: Завръщането на феновете по стадионите е по-скоро политическо, отколкото медицинско решение

Немски вирусолог: Завръщането на феновете по стадионите е по-скоро политическо, отколкото медицинско решение
Завръщането на феновете обратно по стадионите за новия сезон в Бундеслигата е политическо, а не медицинско решение, според германски вирусолог. 
Доктор Александер Далпке от университета в Дрезден заяви пред ДПА, че напълно да се изключи заразяването с COVID-19 на стадионите ще бъде възможно само, ако феновете останат зад прегради.

"В крайна сметка това е оценка на риска, която трябва да бъде обоснована политически, а не вирусологично", каза Далпке.

"Законово защитените права, като например защитата срещу заразяване на човек, трябва да бъдат претеглени спрямо други важни неща в социалния живот. Големите спортни събития играят важна социална роля", добави той.

Докато броят на заразените отново нараства на фона на страховете от втора вълна на коронавирус, говорител на германското министерство на вътрешните работи, което отговаря за спорта, не изключва завръщането на ограничен брой фенове, когато новият сезон започне през септември.
Изминалият сезон завърши без фенове след двумесечна почивка.
Германската футболна лига създаде концепция за връщане на определен брой фенове при строги правила за безопасност и хигиена. 
Последната дума за това колко фенове ще бъдат пуснати на всеки стадион ще бъде взето от местните здравни власти на всеки клуб.

Още от Футбол свят

Виж всички