Илиана Раева защити треньорките ни в Швейцария

Илиана Раева защити треньорките ни в Швейцария
Швейцария уволни наши треньорки по художествена гимнастика за "недопустими методи на тренировка"
Швейцария уволни наши треньорки по художествена гимнастика за "недопустими методи на тренировка"

Президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева реагира с пост във фейсбук на случилото се с наши треньорки в Швейцария, а към него добави и официалното писмо на централата.

"Уважаеми приятели и колеги,

БФ по художествена гимнастика е искрено загрижена за случващото се с българския специалист Илиана Динева, която от девет години работи за швейцарската художествена гимнастика. През последните години тя заемаше поста главен треньор на ансамбъл жени на Швейцария. Всички ние добре познаваме г-жа Динева като толерантен, достоен човек и висококвалифициран специалист.

Обвиненията към нея са отправени от една, единствена гимнастичка от отбора ръководен от г-жа Динева, която води персонална война и с швейцарската федерация. Вследствие на писанието публикувано от нея в медиите, пълно с недоказани обвинения, швейцарската федерация без дори да проведе разследване, уволнява г-жа Динева.

Освен това, считаме за недопустимо публичното разпространяване на каквато и да било непроверена информация уронваща престижа и достойнството на един човек и професионалист, което неизменно рефлектира и върху българската художествена гимнастика.

На пресконференцията организирана от Илиана Динева и нейния адвокат, останалите нейни състезателки са излезли в нейна защита, заявявайки категорично, че обвиненията описани в статията от тяхната съотборничка са абсолютно неоснователни. Г-жа Динева вече е поела защитата на своите интереси по съдебен път и ние вярваме, че швейцарската съдебна система ще отсъди справедливо и ще реабилитира доброто й име.

Публикуваното по-долу писмо изразява становището на БФ по художествена гимнастика и е изпратено до ръководството на швейцарската федерация и всички отговорни към случая лица, до управителя на българската мисия в Швейцария г-н Ради Найденов и до швейцарските медии.

БФХГ"

ОБРЪЩЕНИЕ
ОТ БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА
ДО
ВСИЧКИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА
Швейцарската федерация по гимнастика
ДО
ВСИЧКИ МЕДИИ В ШВЕЙЦАРИЯ

Уважаеми дами и господа,

Повод за това писмо е последвалото отстраняване от работа на българския специалист Илиана Динева от поста треньор на ансамбъл жени на Швейцария и съкращаването на нейния помощник друг български специалист Анелия Станчева.

Поредното уволнение на висококвалифициран български специалист от Швейцарската федерация по гимнастика, съпроводено от недоказани обвинения в прилагане на непозволени методи по време на учено-тренировъчния процес, предизвиква не само недоумение, но и сериозно основание за преднамереност към българките.

БФХГ е сериозно загрижена за политиката, която се води срещу българските треньори, което неизменно води до удар по авторитета на българската школа, която от създаването на този спорт е и продължава да бъде сред водещите школи в света.

Преди няколко години по този начин с недоказани обвинения, бе отстранена г-жа Весела Димитрова, под чието ръководство ансамбълът на Швейцария постигна недостижими върхове, а именно 8 място в многобоя и 4 място на финал на СП в Монпелие през 2011 г. След тези единствени по рода си дотогава успехи за швейцарската художествена гимнастика, неочаквано г-жа Весела Димитрова бе отстранена с обвинение, че не използва правилни методи на работа при подготовката на състезателите.

Вследствие на тези действия г-жа Весела Димитрова спечели делото срещу Швейцарската федерация по гимнастика за нанесените й морални и професионални щети.

От 2016 г. г-жа Димитрова работи като старши треньор на българския национален отбор ансамбъл жени, с които има изключителни постижения от световен мащаб – световни и европейски титли и към този момент е сред най-титулованите треньори на световната художествена гимнастика. БФХГ ви уверява, че не само няма никакво основание за притеснение за нейната методика, но тя определено е пример за много млади треньори, които следват нейните методи и доказан професионализъм.

Вторият случай е отново с български специалист г-жа Мариела Пашалиева, назначена на същия пост, която има „правилните“ според швейцарската федерация методи, но те не съответстват на успеваемостта на отбора, който трайно губи позиции и конкурентноспособност. В този случай г-жа Пашалиева е освободена от поста по причина на липса на резултати.

По това време в Швейцария вече работи г-жа Илиана Динева, която е назначена за треньор на ансамбъл девойки и точно тя постига с отбора изключителен резултат с класиране на ансамбъла на финал на Европейското първенство в Минск през 2015 г. През този успешен период за ансамбъл девойки на Швейцария, тя прилага същите методи на подготовка, без никакви възражения.

Успехите в спорта за високи спортни постижения се основават на интензивни тренировки и големи физически натоварвания, без които успехите са немислими, за който и да е спорт. Не е тайна, че в спорта на високо ниво е нужна комплектност от качества, физически и психически, за да се постигнат високи резултати.

Няма нито един олимпийски или световен или европейски шампион, който да е спечелил титлата си без физически натоварвания.

Познавайки българските треньори посочени в това обръщение, ние нямаме никакво колебание да заявим, че нито една от тях не е способна да оказва физически или психически натиск върху състезателите, да използва непозволени методи на тренировка или да причинява психически дискомфорт на момичетата.
Всички те, освен изявени състезатели от националния отбор на България от близкото минало, са и доказани специалисти и личности и считаме, че публичното им унижение с недоказани твърдения е арогантен и дискриминативен акт.

БФХГ настоява Швейцарската федерация да преразгледа обвиненията срещу българския треньор Илиана Динева, които уронват нейния авторитет на специалист и личност и засягат пряко българският имидж в този спорт.

БФХГ апелира за справедливо и достойно отношение към българските треньори, които са допринесли със своята работа за успехите на швейцарската художествена гимнастика и настоява за публично опровержение на изнесените в швейцарската преса изявления.

Искрено вярваме, че Швейцарската федерация по гимнастика ще предприеме нужните мерки за да реабилитира името на един достоен човек и специалист, който девет години подготвя по възможно най-добрия начин младите гимнастички на Швейцария, което ще бъде доказан акт за едно демократично и цивилизовано управление.

С уважение,
ИЛИАНА РАЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БФХГ

Следвай ни:

Още от Гимнастика

Виж всички