FIA обяви системата DAS на Мерцедес за легална

FIA обяви системата DAS на Мерцедес за легална

От Международната автомобилна федерация (FIA) обявиха, че двуосовата система за завиване (DAS) на Мерцедес, е напълно легална според правилата на Формула 1 за 2020 година.

До това решение се стигна, след като тимът на Ред Бул внесе официален протест срещу легалността на двата автомобила на „Черните стрели“. Според „Биковете“ с използването на DAS, Валтери Ботас и Люис Хамилтън променят геометрията на окачването докато болидът се намира в движение, нещо което е забранено според правилника. Самата система се задейства чрез издърпване на волана, като това променя ъгъла на сходимост на предните колелета. Ефектът от тази промяна е двоен, единият е подобряване на износването на гумите, а вторият увеличаване на топ скоростта на прави, благодарение на намаленото челно съпротивления между гумите и асфалта.

Протестът, който бе разгледан от стюардите на Гран При на Австрия, бе отхвърлен като неоснователен, тъй като според тях, използването на системата не променя окачването и аеродинамиката на автомобила по нелегален начин. В част от решението им е описан и факта, че системата е част от кормилната уредба на автомобилите и макар и иновативна и различна, тя отговаря на правилата за тази година. Според стюардите, конвенционалните системи за завиване също променят ъгъла на сходимост на предните колелета при завиването на автомобилите.

Системата DAS няма да бъде легална през 2021 година.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти