Българските плувни надежди за Париж 2024 гонят силно представяне на ЕП за юноши догодина

Българските плувни надежди за Париж 2024 гонят силно представяне на ЕП за юноши догодина

Дениел Нанков, Здравко Баблаков и Благой Панайотов са сред плувните надежди на България за участие на Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Младите ни състезатели в момента са на лагер с националния отбор на басейн "Диана" и се готвят усилено за отложеното за догодина Европейско първенство за юноши и девойки. Те говориха пред Sportal.bg за формата си след пандемията, континенталния форум през 2021 г. и Игрите в Париж през 2024 г.

51 Тренировка на националите по плуване
"Тренираме с много добри съотборници, конкурираме се. На мен лично пандемията ми се отрази добре - обърнах повече внимание на учението. Тренировъчният процес също продължи със сухи тренировки сутрин и вечер. Странно чувство усетих при завръщането в басейна - никога преди това не съм го усещал, но продължаваме да тренираме и мисля, че до края на годината ще сме в същата форма", каза Нанков пред

Sportal.bg

.
Той вярва, че ще успее да се подготви максимално добре за континенталния форум за юноши и девойки догодина: "Мисля, че ще се подготвим - продължаваме с лагери, подготовка с националния отбор."
51 Тренировка на националите по плуване
Нанков, разбира се, вече мисли и за Олимпиадата в Париж през 2024 г., но изпълнява целите си една по една: "Това е основната ми цел в живота - да постигна норматив за Париж и да отида на финал."
51 Тренировка на националите по плуване
Здравко Баблаков също мисли повече за положителните страни на пандемията, отколкото за отрицателните: "Почивката наистина беше доста дълга - до момента най-дългата ми почивка е била 20 дни. Изостанахме доста с тренировките, но сега вече съм във форлма. Мога да плувам както трябва. Според мен съм наваксал по-голямата част от изгубената подготовка, надявам се да продължим така и занапред."
51 Тренировка на националите по плуване
За него също Европейското за юноши и девойки догодина е с изключителна важност: "Основната ми цел догодина е Европейското за юноши и девойки, защото ще съм най-горната възраст. Мисля да се боря за финал и евентуално, ако всичко се получи идеално, бих могъл да се боря даже и за медал."
51 Тренировка на националите по плуване
Баблаков сподели също така, че лагерите с националния отбор са му малко трудни в началото, но бързо навлиза в обстановката: "Лагерите с националния отбор са ми трудни, защото идвам от Велико Търново. Там тренирам на малък басейн, а тук на голям, така че ми трябват около 2 седмици да свикна. Струва ми се доста тежко, докато свикна с обстановката и басейна. Смятам, че участие в Париж е постижима цел."
109 Лагер на националите по плуване
Благой Панайотов също е доволен, че възвръща формата си бързо след принудителната дълга почивка: "Доста добре ми се отразява лагерът в София - атмосферата е много добра, всички сме много сплотени. Тренираме заедно и е много добре. Мисля, че наваксах с тренировките и започвам да се връщам към времената си от преди пандемията - всичко е наред засега.
Надявам се да покрия норматива за Европейското за юноши и да се надяваме да се представя добре, ако отида. Искам да постигна възможно най-добър резултат."
 

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти