Ето какви драконови мерки наложи Формула 1 срещу COVID-19

Ето какви драконови мерки наложи Формула 1 срещу COVID-19

Международната автомобилна федерация (FIA) публикува списък с мерките, които ще бъдат прилагани по време на надпреварите от Формула 1 през тази година. Целта на мерките е да се ограничи разпространението на коронавируса, който забави старта на сезона с близо 4 месеца. Към вече обявения лимит от 80 човека персонал на отбор на уикенд, едва 40 ще могат да са на стартовата решетка преди надпреварите.

Отделно, тъй като церемониите преди старта ще бъдат съкратени, пит-лейнът ще затваря само 20 минути преди началото на загряващата обиколка, вместо традиционния половин час. В допълнение гумите, с които пилотите ще стартират, ще трябва да са поставени на болидите 5 минути преди старта, а не досегашните три минути. Идеята зад тази промяна е да се даде повече време на механиците да изнесат оборудването от стартовата решетка с максимално спазване на социална дистанция.

Други промени включват и намаляване на забраната за работа по болидите през нощта от 9 на 8 часа, което е в директен резултат от нуждата за спазване на дистанция и съответното по-голяма време необходимо за извършване на рутинни процедури. Протоколът при награждаването на подиума ще бъде специфичен за всеки кръг без фенове, като точната процедура ще бъде обявяване преди началото на уикенда. Ако по време на надпреварата присъстват фенове, то традиционният подиум ще бъде използван.

Сезон 2020 във Формула 1 започва на 5 юли с Гран При на Австрия на „Ред Бул Ринг“.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти