Алекс Занарди в критично състояние след пътен инцидент

Алекс Занарди в критично състояние след пътен инцидент

Бившият пилот от Формула 1 и двукратен шампион в американските CART серии, Алекс Занарди, е критично състояние, след като е претърпял пътен инцидент в Италия. Италианецът е участвал в етап от колоездачното щафетно състезание за параатлети, Obiettivo Tricolore, което преминава през цяла Италия.

Четирикратният параолимпийски шампион в колоезденето е загубил контрол над своя ръчен велосипед по време на спускане, след което е навлязъл в лентата за насрещно движение и е бил ударен от камион. Вследствие на инцидента Занарди е откаран с хеликоптер в клиника в Сиена, където е претърпял близо 3-часова операция на черепно-мозъчна травма.

От болницата, третираща Занарди, не се наемат с прогноза за неговото възстановяване. Занарди е един от водещите параколоездачи в света, като спечели по два златни медала на Параолимпийските игри в Лондон 2012 и Рио 2016.

Това е втори животозастрашаващ инцидент за Занарди, който през 2001 загуби двата си крака след инцидент по време надпревара от CART на “Лаузицринг“ в Германия, като тогава сърцето му спира цели 18 пъти по време на транспортирането му до болницата.

Евгени Въков

Още от Други спортове

Виж всички