Виновниците за провала на Левски

Виновниците за провала на Левски

Представянето на Левски във Вечното дерби е показателно за работата, която спортно-техническото ръководство на сините е свършило по време на зимната подготовка. Очевидно е, че Георги Иванов и Ясен Петров не са се справили със задачата да изчистят неточностите в играта на отбора от есента и Левски е претърпял регрес.

Безспорно футболистите на 26-кратния шампион на България разполагат с огромен потенциал, но в мача с вечния съперник той бе пропилян. Левски бе слаб, немощен, тактически необоснован, а липсата на физическа подготовка и сериозния спад във формата на основни единици на тима като Тасевски, Гаджев и Мюлдер е пълна загадка.

И още нещо много важно - как е възможно едва прохождащ във футбола треньор, като Милен Радуканов, напълно да надиграе тактически опитен треньор, като Ясен Петров (б.а. работил преди Левски в Черно море, Локомотив София, Ботев Пловдив и Локомотив Пловдив)? Българският Моуриньо изнесе нагледен урок на своя колега, като ясно му показа как един отбор трябва да бъде построен и да се движи на терена.

Но за ЦСКА ще стане дума по-надолу в текста, тъй като на първо време ще наблегнем на тактическата немощ на сините. Трябва да признаем, че Ясен Петров, или по точно Георги Иванов, тъй като пловдивският Джанини има само представителни функции, прави много грешки от тактическо естество, но въпреки това през последната година не сме виждали по-разпилян и разпокъсан Левски, от този във Вечното дерби.

При това разположение на терена и пълната изолация на Гара Дембеле, сините просто нямаха никакъв шанс да пробият отлично игралата защита на ЦСКА. Като цяло, възпитаниците на Ясен Петров се бяха разделили на три отделни звена, които много рядко комуникираха помежду си, а в момента, в който го правеха бяха далеч един от друг, не си помагаха и в следствие на това бяха твърде инертни и предсказуеми в атака. Същото се отнася и за представянето на сините в дефанзивен план.

Там основният проблем бе, че сините футболисти изцяло отстъпваха в единоборствата, което позволи на ЦСКА лесно да овладява топката. Чудно е обаче как Георги Иванов и Ясен Петров все още не могат да разберат, че мястото на Сержиньо Грийн не е в сърцето на отбраната и че Йовов, колкото и да го мъчат, не става за вътрешен халф.

Без да омаловажаваме добрата игра на Мишел Платини, трябва да споменем, че именно Грийн е с голяма заслуга за отличното представяне на бразилеца, тъй като през цялото време вместо да го бие за първа топка като го затиска в гърба, го оставяше да се обръща съвсем спокойно. За това обаче не бива да го виним, тъй като футболистът играе по принуда на този пост.

Спортното ръководство на тима от "Герена" трябва да е подготвено, че в завързаните мачове отборът ще изпитва сериозни трудности и благодарение на своя вратар Божидар Митрев, за когото по всяка вероятност, заради нечий протекции, бе направено и невъзможното да застане под рамките на вратата през пролетния полусезон. Сините ще имат проблеми и с фланговите футболисти, тъй като мястото на Матондо не е по левия фланг. Причината е много проста - левият крак на новопривлечения футболист му служи само за подпиране и затова Левски може да чака центриране от негова страна на високосна година.

Даниел Младенов също се превръща в проблемен играч, тъй като ако не отбележи гол, е напълно незабележим на терена. Георги Иванов и Ясен Петров са изправени и пред още едно сериозно препятствие, което всъщност съществува във всеки един български отбор. С просто око се вижда, че Левски не е способен да противодейства, когато срещу тима се упражни повече агресия - а точно това направи ЦСКА. Мекушавата игра и липсата на достатъчно воля за победа на повечето от футболистите на 26-кратния шампион на България води до негативните резултати в гостуванията на тима…

Проблем на Батков, Гонзо и Ясен Петров е дали ще обърнат внимание, но накрая ще си позволя да им дам един съвет. Колкото и да се опитват да прикриват проблемите в клуба, истината рано или късно излиза наяве. Затова за пореден път ще спомена, че ще е по-добре, ако всеки един от ръководните фактори по веригата на "Герена" изцяло се съсредоточи в изпълнението на своята мисия, а не да хвърля повече сили в създаването на марионетки по своя образ и подобие.

Има и още нещо - разбираемо е, че повечето хора "умират" да бъдат ухажвани и към тях и институцията, която оглавяват, да "летят" хвалебствени слова от страна на медиите, било то и незаслужени, като в това число изключение не правят Гонзо и Ясен Петров. Лошото обаче е, че двамата не подбират похвати в опитите да прикрият собствените си грешки. В крайна сметка обаче, подчинението на част от медиите в България им изигра лоша шега.

И накрая, нека дадем заслуженото на победителя във Вечното дерби. ЦСКА изигра мача по възможно най-добрия начин. Младият специалист Милен Радуканов определено заслужава похвала за начина, по който бе структурирал своя отбор. Признавам, че за мен лично е изненада компактната игра на ЦСКА и агресията, която демонстрира защитният вал на армейците в опазването на Гара Дембеле.

Освен това силно впечатление направи, че Радуканов е въвел в своя отбор метод на игра в дефанзивен план, който е малко познат в българския футбол. Всеки един от футболистите е натоварен със задачата по възможност да извършва нарушение веднага щом загуби топката, като целта е да се накъсва играта на противника. Във вчерашния двубой плюс за ЦСКА бе и играта в защита на Маркиньос, което е рядко срещано явление...


 СТАТИСТИКА ОТ МАЧА

КЛАСИРАНЕ

"ЧЕРВЕНОТО'' ШЕСТВИЕ КЪМ "ГЕРЕНА"

"СИНЬОТО" ШЕСТВИЕ КЪМ "ГЕРЕНА"

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ МАЧА (ЧАСТ 1)

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ МАЧА (ЧАСТ 2)

РАДОСТТА НА "ЧЕРВЕНИТЕ" НА "ГЕРЕНА"

ЕКСЦЕСИИТЕ В СЕКТОР "Г"

ФЕНОВЕТЕ НА ЛЕВСКИ

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от БГ Футбол

Виж всички