Секретните цифри по мегатрансфера "Бейл"

Секретните цифри по мегатрансфера "Бейл"

Цифрите по договорите, формализирали трансфера на Гарет Бейл от Тотнъм в Реал Мадрид, са предмет на спорове в Испания. В останалия свят, особено във Великобритания, няма такъв момент. И управата на “шпорите” – клуба продавач, и агентът на футболиста – Джонатан Барнет, са се впрегнали да разбиват съмненията, като в някои случаи дори разпространяват публично копия от документацията.

Според два източника на нашия вестник с достъп до тези документи, Бейл е продаден на Мадрид за малко над 100 млн. евро (85,4 млн. лири), а нетната му годишна заплата стига до 13 милиона. Тези разкрития, подкрепени от авторитетни медии като ВВС, “Гардиън” и “Гадзета дело Спорт”, влизат в противоречие с версията на ръководителите на мадридския клуб. Те твърдят, че са платили 91 млн. евро на Тотнъм и дават 6 млн. нетна годишна заплата на играча, ала към момента не предлагат документални доказателства.

Бейл бе представен вчера на “Сантиаго Бернабеу” пред около 30 000 предали се пред облъчването фенове. Няма друг клуб в света, способен да координира по-ефикасна комуникационна и пропагандна кампания от Мадрид. Един от висшите управници в клуба казва, че сред тревогите на президента Флорентино Перес на челно място е била да се запазят в графата “строго секретно” цифрите по операцията.

В Тотнъм твърдят, че Перес, разтревожен от лошия имидж, който може да получи в Испания заради плащането на нереална сума, е накарал президента на “шпорите” Даниел Леви да подпише клауза за конфиденциалност – двата клуба се задължават да не оповестяват официално цифрите по покупко-продажбата на състезателните права на Бейл.

Леви обаче върти в публичното пространство тези цифри, тъй като те представляват рекорд в цялата спортна история. Така той иска да покаже на феновете на своя клуб, че не е позволил да му отнемат неговия най-добрия футболист – крайъгълен камък в проекта за спечелване на титлата в Премиър Лийг, без да получи в замяна нечувана сума. Леви твърди, че Мадрид е платил 85,4 млн. лири в брой и в един-единствен транш.

Джонатан Барнет – агентът на уелсеца, разкри пред свои сътрудници, че преди две седмици му се е обадил висшестоящ ръководител на мадридския клуб, за да го помоли за услугата да крие цифрите по договора между Бейл и Мадрид, тъй като иначе можело да се предизвика вълна от искове за увеличение на заплатите в съблекалнята. Според агента, Перес се е страхувал, че Месут Йозил, Карим Бензема (двамата с по 5 млн. евро годишна нетна заплата), Серхио Рамос (4,5 млн.) и особено Кристиано Роналдо (10 млн.) може да разберат, че на уелсеца се гарантират по 11 млн. твърдо плюс 2 млн. бонуси за лесно постижими цели.

Барнет разкрил пред своите сътрудници, че мадридският ръководител го помолил да каже, че Бейл ще взема нето 5 млн. евро годишно. Тази молба била отхвърлена на мига с аргумента, че на “Уайт Харт Лейн” играчът вземал по 5,5 млн. и никой нямало да повярва, че ще понижи възнаграждението си след трансфер световен рекорд.

Според тази версия двамата са се разбрали миналата седмица да кажат пред испанската преса, че Бейл ще печели малко над 6 млн. евро нето годишно. Барнет обаче дал да се разбере, че в никой случай няма да изкривява цифрите пред своите клиенти и пред чиновниците в Премиър Лийг, тъй като иначе биха го вкарали в каталога “мамещи футболистите агенти”.

Да се твърди, че Бейл, избран за най-добър футболист в последния сезон в Англия, ще получава 6 млн. евро би било равносилно според Барнет на самоубийствен удар по имиджа му на агент, след като главните фигури на Острова с лекота надхвърлят тази заплата. Яя Туре например печели 14 млн. евро нето, Венсан Компани – 11 млн., Давид Силва и Серхио Агуеро – по 9 млн., Самир Насри – 7 млн., Самюел Ето’о и Уейн Рууни – по 13 млн., Робин ван Перси – 10 млн., Джон Тери – 11 млн., Франк Лампард – 9 млн., Фернандо Торес и Еден Азар – по 8 млн., а Хуан Мата – 5 млн. Дори Роберто Солдадо взима над 4 млн., при това именно в Тотнъм.

Слабата готовност за сътрудничество, която управата на Мадрид намери у Барнет, намери отражение и в дистанцията, демонстрирана към него от страна на Флорентино Перес по време на официалното представяне на клиента му. Англичанинът – флегматичен, плешив, въоръжен с очила с кръгли стъкла а ла Джон Ленън, се държа като да му е все едно от това.

В Мадрид продължават да смятат, че са подготвили адекватна своя версия, за да преборят с ад хок инструменти цялата произтичаща от Тотнъм и Барнет информация.

Диего Торес, “Ел Паис”

Още от Футбол свят

Виж всички