Как се оценява стойността на играч като Бейл?

Как се оценява стойността на играч като Бейл?

Докато пиша това, сделката по преминаването на Гарет Бейл в Реал Мадрид може да е, а може и да не е завършена. Един от най-уважаваните трансферни репортери в света Джани Ди Марцио написа още във вторник, че е постигнато споразумение между всички замесени страни, но до момента няма официално потвърждение.

И все пак, дали ще се случи, или не, обсъжданите цифри (109 млн. евро) са удивителни. Поради това едва ли има по-добро време човек да седне и да обмисли как се оценява стойността на играч като Бейл, както и да се обсъдят факторите за оценката.

Отправната точка е тази: колко по-добър ще направи уелсецът Реал Мадрид и дали можеш постави цена на това (частта “плюсове” от анализа). Тъй като работим с цифри, ще ги огледаме по отношение на приходите. Каква добавена стойност може да придаде Бейл?

ПАРИ ОТ НАГРАДНИ ФОНДОВЕ

Тази част е доста ясна. Ако Бейл помогне на Мадрид да стигне по-напред в Шампионската лига, клубът ще спечели повече пари от наградни фондове. Миналия сезон клубът стигна полуфинал, а предишните не преминаваше и осминафиналите. Бейл е на 24 години и човек може да си помисли, че ако се справи добре, ще се задържи за седем-осем години. Тъй че се опитвате да сложите цифра, която да отразява колко по-добър ще направи той Реал Мадрид в ШЛ за този период и какво ще донесе това като пари от наградни фондове.

Да се отбележи, че във вътрешен план парите от наградни фондове не са проблем, тъй като клубът има гарантирани големи приходи от ТВ договора. Затова ефектът от Бейл там няма да се почувства незабавно. Когато обаче сделката изтече през 2015 г., ако уелсецът е направил Мадрид по-популярен и привлекателен отколкото в момента и така бъде осигурен по-голям договор, и този фактор ще бъде включен в ценообразуването.

БОКС ОФИС

Реал Мадрид привличаше близо по 70 000 души на шампионатен мач миналия сезон. Има място за още около 15 000 на “Бернабеу” и, разбира се, цените на билетите могат да бъдат повишени както за средния фен, така и за корпоративния гост. Какво влияние ще има присъствието на Бейл тук? Ако Реал Мадрид стане по-успешен, ще привлича повече зрители (и ще може да ги изстисква за повече пари), тъй че въпросът тук е да се прецени конкретно колко присъствието на уелсеца би допринесло.

МЪРЧАНДАЙЗИНГ

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес обича да се тупа в гърдите в този план, като цитира получените милиони от продадените фланелки на Дейвид Бекъм и Зинедин Зидан. Изкушаващо е да си помислиш, че ако продадеш например един милион фланелки всяка по 60 евро, ето ти чисти 60 млн. евро. Нещата обаче не сработват така.

За всяка продадена фланелка с името на Гарет Бейл трябва да се запитате: дали купувачът е фен на Мадрид, който би си купил екипа с друго име на гърба дори уелсецът да не бе подписал? Или пък е някой, който е купил екипа на Бейл само заради Бейл?

(В случая на Бекъм отговорът е очевиден – и в Мадрид, и, особено, в ЛА Галакси доста фланелки бяха взети от типове, които иначе никога не биха си купили екип на единия или другия отбор. В случая на Зидан не съм толкова сигурен.)

Дори по-важен е фактът, че когато клубове продават екип, получават само определен дял от получените приходи – обичайно между 10-20%. И в зависимост от договорите за имидж права може да поделят тази сума с играча. Тъй че при продадени един милион фланелки – когато си сметнал изяжданото от производителя и играча – може да ти се паднат само няколко милиона евро приход. Пък и, не го забравяйте, това не ви се случва всяка година.

Онзи тип хора, които ще си купят екип с името на Бейл всеки сезон, не е от най-често срещаните на световната футболна карта.

СПОНСОРСКИ ДОГОВОРИ

Понякога ще имате играч, който е толкова популярен, че ще можете да изкарате по-добри сделки със спонсори или да привлечете нови само защото той е там. Бекъм е очевиден пример. Преди години, когато Хидетоши Наката подписа с Перуджа, клубът стана направо убиец, защото внезапно най-добрият и популярен футболист от страната с втората (по онова време) икономика на света отиде в най-голямата и добра (по онова време) лига на света.

Това очевидно няма да е случаят с Бейл. Пък и фактът, че той е уелсец, означава, че е малко вероятно да участва на най-големите международни турнири като световно или европейско първенство, което от своя страна ограничава потенциалния му ефект върху спонсорите (сравнено с, да кажем, Лионел Меси).

ИЗГРАЖДАНЕ/ПОДДЪРЖАНЕ НА БРАНДА

Това е най-трудната за оценяване част и, явно, същинският мотиватор за действията на Флорентино. В неговите очи репутацията на Реал Мадрид като голям клуб се основава на привличането на най-големите и най-добри играчи. Покупката на Бейл би утвърдила тази традиция, което от своя страна допълнително би циментирало статута на клуба и би донесло всякакви облаги напред във времето. Това е мъгляв аспект за измерване, което обаче не идва да рече, че не е непременно важен.

---

Та срещу всички тези ползи поставяш на другата везна прилежащите разходи и рискове. Започваме, очевидно, с трансферната сума и заплатата, но после обмисляме и още фактори.

Дали Бейл, предвид миналото си, не е застрашен от получаване на някаква заплашваща кариерата контузия? От онова, което знаем, това едва ли би било проблем за уелсеца, ала човек все пак винаги трябва да пита: дали има някакъв личен проблем или труден характер, който би нарушил хармонията в съблекалнята?

Какво ще бъде влиянието му върху другите играчи в отбора, особено върху онези, които ще бъдат закотвени на пейката с идването му? Бейл ще бъде един от най-високо платените играчи в клуба. Какво влияние ще има това върху други футболисти, които може да поискат повишение в резултат от пристигането му?

Едва 24-годишен, човек би очаквал уелсецът да има прилична стойност при препродажба в случай на нужда от такъв ход. И все пак трябва да вземете под внимание огромната му трансферна сума (и заплата), както и факта, че доста малко клубове в света биха могли да си го позволят. Бихте поискали също да оцените шансовете той да прогресира във времето и стане по-добър отколкото сега. Всичко това ви помага да си отговорите на въпроса: каква би могла да бъде стойността му при препродажба?

А после разглеждаш и други фактори, способстващи постигането на по-добра калкулация, като:

-         Какво е положението на икономиката в Испания и по света? Дали ще се подобри, или ще се влоши? И какъв ефект би имало това върху приходите?

-         Дали има някаква голяма организационна промяна, влияеща върху футболния ландшафт? Тя може да бъде нещо съвсем просто като промяна в разпределението на парите в Ла Лига или ШЛ или по-значима, например създаване на Европейска Суперлига или въвеждане на таван на заплатите.

-         Дали данък общ доход в Испания ще нарасне или спадне драстично в близко бъдеще? (Може би си спомняте т.нар. закон “Бекъм”, позволил на клуба да си спести куп пари, защото плащаше само 13% ДОД. Сега обаче си представете какво би се случило, ако Испания вземе например да привнесе предложения във Франция план за 75% данък върху най-високите доходи.)

Ако имате всички тези цифри под ръка плюс добре обмислени предположения за променливите и ако сте с аналитичен ум, бихте могли да стигнете до формула, която да даде отговор на въпроса колко точно би трябвало да платите за Гарет Бейл и дали 109 млн. евро са удар или чиста загуба.

А после, веднъж щом като имате точна цифра с проекции и прогнози, смятате стойността на риска. Вижте тази цифра и се запитайте дали няма по-добър начин тези пари да се похарчат – било за различни играчи, било за маркетинг, било за трансферен фонд за в бъдеще.

Моят дълбок вътрешен инстинкт казва, че ако наистина сумата е 109 млн. евро, Реал Мадрид плаща доста над действителната цена и ще изпитва угризения в бъдеще. Аз обаче нямам достъп до цифрите, с които разполага Флорентино. Просто се надявам, че за доброто на Мадрид някой е обмислил всичко детайлно по пътя, който начертах по-горе.

Габриеле Маркоти, ESPN Soccernet

Още от Футбол свят

Виж всички