Отборът на Таити горд с участието си

Отборът на Таити горд с участието си

Селекционерът на Таити Еди Етаета призна, че отборът му участва на турнира за Купата на Конфедерациите най-вече на стария олимпийски принцип. За Таити снощната среща с Нигерия е абсолютен дебют на голям футболен форум. Таитяните паднаха 1:6, но треньорът им никога не е имал и капка съмнение, че шампионът на Африка е равностоен с аматьори от остров от Южния Пасифик. Целта на отбора на Таити е да вкара гол, което вече е изпълнено, а също така и да спечели сърцата на разбиращите от футбол бразилски фенове.

"Ние може и да сме аматьори, но но се постарахме да се подготвим като професионалисти. Днешната среща беше много специална за нас. Обикновено, ние гледаме Световното първенство или Олимпийските игри по телевизията. Но сега сме част от едно такова събитние. Когато националният химн прозвуча на стадиона, аз почувствах в сърцето си, че вече сме актьори от един голям спектакъл. Толкова съм горд с участието ни тук, каза още развълнуваният треньор на Таити.

Въпреки допуснатите шест гола и възможността Нигерия да вкара още, Таити не се смята за унизен и оскърбен отбор. 20 хиляди души на стадион Минейрао подкрепяха аутсайдерите и аплодираха всяка тяхна добра изява на терена, включително поредица от спасявания на вратаря Ксавие Самен. "Следващите ни мачове са с Испания и Уругвай. Няма значение колко ще ни вкарат. Важното е, че сме тук, горд е наставникът Етаета. Другото нещо, което ни прави горди, е че цялото правителство на Остров Таити спря заседанието си и ни гледаше по телевизията".

Авторът на първото попадение за таитянския състав на турнира- Джонатан Теау, по принцип работи като шофьор по доставките на продукти. Той допълни, че когато феновете подкрепяли отбора му, едва не загубил равновесие от вълнение. "Бразилските фенове са невероятни. Толкова позитивни, така отворени към нашия непознат и скромен отбор. Разбира се, аз съм щастлив, че вкарах. Но този гол не е само моя заслуга, не е само мое постижение. Този гол е резултат от цялата работа на нашия отбор, заяви голмайсторът-шофьор на микробус.

Още от Футбол свят

Виж всички