Гледай на живо

Финал за Купата на БФС: Септември (U16) - ЦСКА - София (U16)

Алонсо не би нарушил отборна заповед

Алонсо не би нарушил отборна заповед

Фернандо Алонсо заяви, че не би нарушил отборната заповед да задържи позицията си, ако беше на мястото на Себастиан Фетел в Гран при на Малайзия. Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер преди време заяви, че "ако Фернандо Алонсо или Люис Хамилтън бяха в такава позиция, щяха да направят същото (като Фетел)". Алонсо обаче смята, че пилотът би трябвало да е задължен да прави какво отборът му каже. "Не мисля, че някога съм бил в подобна позиция, но предполагам, че бих си запазил позицията. В края на краищата отборът е този, който ти плаща и общо взето трябва да правиш това, което те искат от теб. Всички имаме задължения и трябва да ги уважаваме през цялото време", обяснява Алонсо.

Фелипе Маса, който трябваше да отстъпи победата на Алонсо в Гран при на Германия през 2010, смята, че отборните заповеди могат да са приемливи в правилното време и според обстоятелствата. Самият Маса също е бил облагоделтстван от тях, когато Кими Райконен му помогна за второто място в Гран при на Китай през 2008. "Не съм против отборните заповеди, ако са интелигентни и правилни в момента. Помагал съм на много пилоти, дори на Кими да спечели шампионата и на Фернандо във важни състезания миналата година, когато се бореше за титлата. Когато времето е подходящо за отборна заповед, нямам проблем, но понякога не е правилно и не ми харесват", споделя Маса.

Себастиан Фетел, който предизвика цялата дискусия с постъпката си в Малайзия, заяви, че отново би игнорирал отборна заповед, ако така ще спечели състезание. Фетел се извини на Уебър и екипа на Ред Бул, но не и за това, че е спечелил състезанието. "В този момент, дори да е различно, бих направил същото. Уважавам Марк като пилот, но той никога не ми е помагал".

Трикратният световен шампион заяви, че в първия момент не е разбрал какво точно му се е казвало по радиото, но е сигурен, че отново не би се подчинил. "Не разбрах какво ми се казва по радиото, а трябваше. Затова се извиних - защото с постъпката ми се поставих над отбора. Намерението ми не беше такова, независимо дали ми вярвате или не. Извиних се на отбора, защото последното нещо, което искам като член на отбора, е да не се подчинявам на отборна заповед. Целта ми като състезателен пилот беше да спечеля състезанието и не извинявам за това, че победих", коментира Фетел в интервю.

Снимка: Getty Images

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта www.formula1.bg

 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти