Легендата в ските Карл Шранц: Бях на ЦСКА - Левски, страхотен мач

Легендата в ските Карл Шранц: Бях на ЦСКА - Левски, страхотен мач

Австриецът Карл Шранц - и до ден днешен той си остава един от най-великите скиори за всички времена. Има четири победи в спускането във Венген и две в Кицбюел. Дебютира на олимпиади през 1960 г. със седмо място. През 1964 година в Инсбрук с температура става втори на гигантски слалом. През 1968 г в Гренобъл е първият грандиозен скандал с него, след като съдиите го карат да повтори първия си манш, защото уж един от тях пресякъл трасето. Всъщност така се запазват шансове на Жан-Клод Кили да спечели всички титли. И накрая, когато става шампион в Сапоро 1972 г., го дисквалифицират заради участие в благотворителен мач с рекламна фланелка. Шранц бе гост на тържеството на AIPS (Международната федерация на спортните журналисти).

- Господин Шранц, кой според вас ще спечели спускането в неделя  при мъжете?

- Ако знаех, щях да заложа. Проблемът тук е, че пистата е чисто  нова, по-нова и от това, което видяха състезателите по време на пробното  състезание преди 2 години. Ако сбъркаш и с малко, отиваш извън тройката.

- Какви са шансовете на сънародниците ви?

- Не са добри, особено след контузията на Ханес Райхелт. Той  точно бе във формата, в която го искахме. Сега трябва да разчитаме на Макс Франц  и Матиас Майер..

 

- Каква е разликата между вашето време и сегашното?

- Тези момчета имат право да карат за пари, и то много. Ако  знаят колко изкарвахме по наше време, нямаше дори да си закопчаят обувките. Но  всичко се промени и аз се радвам. Ако не бях аз, още щяха да са в  средновековието.

 

- Всъщност за какво ви отнеха медала?

- Че съм участвал на благотворителен мач с фланелка, на която  пишело "Арома кафе". А мачът бе за деца. Не съжалявам за това, за хората в  Австрия си останах шампион.

 

- Карали ли сте в България?

- Да. Имам победа. През 1957-а година. Планината над града.  Спомням си всичко.

 

- Те са си същите и сега.

- Извинявайте, ама вие идиоти ли сте? Никога няма да забравя  изгледа към града от планината. Този курорт трябва да е за пример на света. Та  той е само на 20 минути от центъра на столицата ви. След нашето състезание  отидохме всички скиори да гледаме футболен мач на стадиона. Беше претъпкано.  Голямо дерби. Единият бе отборът на армията.

 

- ЦСКА.

- Да, а другият беше големият му съперник.

 

- Левски.

- Точно така! Страшен мач. Май завърши наравно. Аз съм голям запалянко.

 

- А български футболист не познавате ли?

- Този въпрос е обида за един истински запалянко. Не може да не  знаеш кой е Стоичков. Или Лечков, който вкара на Германия. Сега имахте едно  момче в Манчестър Юнайтед. Сложно име. Бърбатоф.

 

- Бербатов.

- Е, и на мен ми е зле българският.

 

- Искам да ви подаря книгата на "Стандарт" - "Чудесата на  България".

- Много ви благодаря. Радвам се, че сте я превели и на  английски и ще мога да я прочета с интерес. В Австрия не знаем много за вашите  културни ценности, така че ще ми е от полза. Като гледам колко много информация  и хубави снимки има, искам да ви поздравя.

"Стандарт"

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти