10 медала за България от първенството на Сърбия по бразилско Джу Джицу

10 медала за България от първенството на Сърбия по бразилско Джу Джицу

Поредни феноменални успехи бяха постигнати от българските състезатели по Бразилско Джу Джицу, които през изминалия уикенд взеха участие на провелото се в Белград отворено национално първенство на Сърбия по Бразилско Джу Джицу, което със своите около 200 участници се е наложило като един от най-силните шампионати в източна Европа. С изявите си българските представители бетонираха позициите си като едни от най-успешно развиващите състезатели в региона, успявайки да спечелят общо десет медала.

Представителите на големия столичен клуб Туистед Джу Джицу за пореден път демонстрираха доминацията си в регионален и международен мащаб като се пребориха за седем отличия показвайки солидно техническо превъзходство над своите съперници. Вахан Петев, който е само на 17 години спечели сребро при бели колани до 70кг, като много малко не му достигна за шампионската титла. Неговият колега от Бойни Спортове (Монтана) пък успя да пребори конкуренцията в категория до 64 кг. и да завоюва златен медал за своя отбор и България. За сметка на това при сините колани, които по традиция направиха много силно представяне, Александър Димитров (76кг.) и Емил Христов (70кг.) безапелационно отстраниха всички противници и достигнаха до златните отличия, а след изключително успорвани двубои Иво Димитров (94 кг.) спечели среброто в категорията си, като само нелепа контузия на финала го лиши от възможността да довърши мача за първото място, в който той доминираше своя противник, както и да защити титлата си от абсолютната категория, която спечели през 2013 г.

В същата категория Васил Петров също се нареди на почетната стълбичката, като донесе бронз за отбора в този ден. Към колекцията от отличия при сините колани, два медала успяха да добавят и представителите на Риъл Пейн (София) и Ипон (Благоевград) Любомир Цинцев (злато до 82 кг.) и Мартин Йорданов (сребро до 70 кг.). В най-елитна дивизия, където заедно се състезават лилави, кафяви и черни колани, Цветозар Пенов и Константин Цветанов отново от Туистед Джу Джицу, които получиха своите лилави колани само преди три седмици, се изправиха срещу доста по-опитни противници. Солидната им подготовка обаче си каза думата и нашите момчета постигнаха победи над кафяви и черни колани, като по този начин спечелиха сребро в категория до 82 кг. и злато в категория до 94 кг. Това, без съмнение, е един от най-сериозните успехи, които са постигани до този момент на регионално ниво в смесени дивизии, където участват състезатели по Бразилско Джу Джицу от такъв ранг. Повече видео и снимки на от състезанието можете да намерите тук.

Така българските състезатели дадоха заявка за добро представяне и по време на предстоящите квалификации за един от най-големите турнири в света – Абу Даби Уорлд Про с общ награден фонд от един милион долара, които ще се проведат в началото на декември, отново в Белград.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти