Гледай на живо

Евро 2020: Испания - Швеция 0:0

Красен Кралев: Даваме базите на този ЦСКА, който бъде припознат от феновете

Красен Кралев: Даваме базите на този ЦСКА, който бъде припознат от феновете

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира днес въпроси, свързани с лиценза на ЦСКА. "За да се стигне до тук, явно управлението на клуба през годините не е било достатъчно рационално. Ние не можем да се бъркаме в работата на футболния съюз. Има си правила на ФИФА и УЕФА, които важат за всички клубове. Трябва да се мери с еднакъв аршин, когато говорим за Локо Пд, за Ботев, за Монтана, за Левски, за ЦСКА, за всички отбори. Трябва да се отнасяме еднакво и да има справедливост. Ясно е, че участие в евротурнирите е невъзможно за Локо Сф и ЦСКА. Трябва да изчакаме да видим какво ще се случи с участието им в А група. Нашата задача като министерство е да гарантираме, че базите на ЦСКА ще отидат в правилните ръце. В това дружество, което ще наследи традициите и ще бъде припознато от феновете като ЦСКА“, каза министър Кралев.

Той отново  заяви, че не е нормално някои отбори да харчат много повече средства от тези, с които разполагат и това да остане без последствия, което пък ощетява тези, които спазват финансова дисциплина. Министърът коментира и въпроса със спортните бази както и какви са възможностите за помощ от държавата.

"Няма как министерството да съдейства на клубовете за лицензите. Много е трудно, да не кажа невъзможно, държавата да се намесва в работата на футболния съюз. За това ФИФА и УЕФА са категорични. Имат правила, които трябва да се спазват, разясни Кралев. - Оттам нататък, когато излязат окончателните решения ще видим какви възможности има да се подпомагат клубовете. Все пак даването на базата на ЦСКА за един по-дълъг период няма да е малка помощ. Продължават да вървят спекулации по темата. За да я затворим, отново повтарям – базите са на ЦСКА. Клубът не плаща никакъв наем за тях. Те са отдадени за срок от 20 години срещу ангажимент за инвестиции от страна на собствениците. Това, че собствениците на ЦСКА са нямали достатъчно пари за инвестиране в базата, не е причина да се твърди, че ЦСКА бил единственият отбор, който плащал наем. Това не отговаря на истината. Ако ние не поставим клауза за инвестиции в договора, самите фенове ще го поискат. Това, което държавата може да направи в случая е да удължи срока за ползване на базите.“

Министърът заяви още, че ще бъде направен опит за генерално решение на проблемите със спортната инфраструктура в страната.

"Ще опитаме да помогнем с базата на всички клубове, за да могат да се провеждат нормално мачовете по стадионите. Там, където може да се помогне, ще го направим в рамките на закона. И отново призовавам да не се говори само за базите на ЦСКА. Това не е най-големият проблем в държавата. Има много клубове, не само футболни, които трябва да си получат базите за дълъг срок от време. И ние за това работим с моя екип. Защото инвестицията в спортната инфраструктура се връща много бавно. Очевидно финансовият ресурс на държавата и общините не достига и е необходимо да се обърнем към частния сектор. За да го мотивираме да инвестира трябва да му дадем необходимите гаранции и условия. А не да се случва както до сега. Идва съвестен инвеститор, прави съоръжение от гола поляна, минават 10 години и му го взимат. Трябва да протегнем ръка към частния бизнес и да го убедим да инвестира в спорта, защото спортът е най-мощното маркетингово оръжие за промотиране на отделни продукти, брандове и компании“, завърши Красен Кралев.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти