Гледай на живо

Мароко - Испания 0:0

Г-да "Спасители", ЦСКА не се нуждае от милостиня, а от истината - колкото и жестока да е тя

Г-да "Спасители", ЦСКА не се нуждае от милостиня, а от истината - колкото и жестока да е тя

Спасители, спасители и пак спасители. ЦСКА може да няма лиценз, добри футболисти и читав стадион, но за сметка на това около клуба е пълно със спасители. Те са навсякъде - в лицето на държавата, министерството на спорта, БФС, "Царско село", Томов, Стойчо Младенов, Манджукови, Инджови, Милкогеоргиевци… Накъдето и да се обърне изстрадалият червен фен, все спасители на ЦСКА вижда. Да се чуди човек как от толкова много загрижени лица и институции, червените стигнаха до това положение.

Ето, сега ще ви разкрием още един спасителен план. Твърди се, че в крайна сметка ЦСКА ще бъде полуспасен и ще получи лиценз за "А" група. Как ще се случи това?! Лесно, всички "загрижени" в Изпълкома на БФС, а те не са никак малко, ще направят пореден компромис.

Дали е законно?! Едва ли, но в българския футбол законът никога не е бил от значение.

Сега обаче голямата разлика е, че за да има бъдеще ЦСКА, правилата трябва да се приложат до последната точка. И колкото по-бързо го проумеят, най-вече червените фенове, толкова по-добре за ЦСКА. Защото единствено те не разглеждат армейския клуб като бизнес или политическо начинание, а го подкрепят от любов.

Преди две години се появиха първите изявени Спасители на ЦСКА от ново поколение. Те не промениха нищо от времето на "Титан", но със страхотен непукизъм, нахалство и голяма доза популизъм наложиха на думи, че именно ТЕ са богоизбраните и никой няма право да ги критикува и усъмнява в безкористните им цели. Не се взеха предвид предишни прегрешения на въпросните господа, особено на единия, който има участие и в четирите финансови колапса на армейците през новия век - с безобразно харчене, източване или както всеки посвоему тълкува нещата в Борисовата градина.

Те бяха осъществени с помощта на добре известен кръг, който винаги делеше клуба на две - ЦСКА с въпросния треньор и ЦСКА без въпросния треньор.

При неуспех на правилния треньор, чрез пет-шест медии се изфабрикуваше външен враг, а малко преди той да бъде изгонен, се налагаше и тезата за лошия собственик, който пречи на добрия наставник - нищо, че жънеше провал след провал в Европа. Така от двама големи виновници - собственик и правилен треньор, винаги оцеляваше вторият и при нови ръководители месията с успехи на три континента скоропостижно се завръщаше на "Армията".

Не се съмнявайте, че същият този кръг действа с цялата си мощ и сега, този път срещу Любослав Пенев, човекът, който дръзна да застане начело на армейците и така до някаква степен легитимира лошите Манджуков и Инджов.

Бъдете сигурни, че това няма да бъде простено на Пенев, а който не вярва, да се зарови малко по-сериозно в поредицата от коментари в някои медии, чрез които се намеква, че до този момент легендата на армейците се проваля в спортно-технически аспект, защото не бил спечелил срещу Берое и Лудогорец.

При втория вариант - ЦСКА без богоизбрания специалист, нещата коренно се променят. Тогава се гледа "обективно" на ситуацията в клуба и започва критика на акционери, ръководители, треньори. Тя продължава или докато собствениците не склонят да върнат "правилния" човек, или не продадат клуба.

Защо пиша тези редове? Защото именно по този начин се разби единството на ЦСКА, а оттам бе въпрос на време да се достигне и до останалите проблеми. Единствените печеливши бяха тези, които в суматохата източиха милиони от клуба без да са вложили нищо или почти нищо, а после без проблем се измъкваха безнаказано и усложливо предлагаха нови и нови планове за спасение на най-титулувания роден клуб.

Естествено, подобни действия, продължаващи повече от 10 години, нямаше как да не се отрязят на ЦСКА и клубът тотално сдаде завоюваните позиции на всички нива

- и на терена, и като ръководен капацитет, и в БФС, а и загуби уважението и страхопочитанието на другите тимове.

Но и това не е най-страшното. По-лошото е, че ако нещата не се променят, в близките 10 години ЦСКА ще загуби най-важното нещо за един клуб - феновете. По-точно тези деца, които са на по 5-6 години и в момента трябва да бъдат спечелени за червената идея. И ако сега ЦСКА разполага с фенска маса от порядъка на 1-1,5 млн. запалянковци, бъдете сигурни, че след 10 години, при подобен начин на управление на всички нива, няма как тази огромна бройка да не намалее.

Ето това е истинският проблем на ЦСКА, а и на Левски.

Именно поради тази причина трябва ясно да се заяви: "Г-да многобройни "Спасители", ЦСКА не се нуждае от милостиня, а от истината - колкото и жестока да е тя!"

Кое е едно от най-важните неща, с които ЦСКА е печелел фенове и уважение?! С победи над отбори като Ливърпул, Аякс, Байерн (Мюнхен), Шахтьор (Донецк), Монако, Реал (Сосиедад), Динамо (Москва) и много други.

Имат ли червените лиценз за Европа, където да премерят сили с тези състави?! Не. Тогава за какво им е подаянието "лиценз за "А" група"? И тук не става въпрос дали ЦСКА има или няма силен отбор за евротурнирите. Ако успее да завоюва квота на терена, клубът няма моралното право да абдикира по служебен път от нея.

А БФС няма и законно, и морално право да лишава ЦСКА от лиценз за Европа, но да подарява такъв за "А" група. Каква е ползата за червените?! Никаква. Дори напротив - клубът търпи единствено негативи.

БФС не губи нищо от неучастието на ЦСКА в Европа, но ако армейците не са  в "А" група, за централата става лошо. Интересът към първенството ще се срине и парите от ТВ права ще намалеят драстично, ако се действа на базата на пазарния принцип, а не на някакво уреждане под масата. Не на последно място ще се потърси сметка и от самия футболен съюз защо други отбори, макар и с по-малко дългове към различни институции, взимат безпроблемно лиценз, а ЦСКА - не.

А така, с някакъв половинчат лиценз, БФС се опитва хем да тушира напрежението пак за сметка на бъдещето на ЦСКА, хем да си гарантира финансовия интерес.

Ето това не трябва да бъде допускано. Защото най-титулуваният български клуб няма право повече да живурка в "А" група, без истински цели и амбиции, ритайки за здраве и харчейки някакви милиони за безумни неща. Червените не могат вечно да са донори на "А" група и забавлението на села и паланки да е свързано с големи победи над тотално разнебитения армейски тим.

На това трябва да се сложи край. ЦСКА е сгафил и няма лиценз за Европа! Добре, каквото било-било, червените за трети път губят служебно квотата си за евротурнирите. Нещата не могат да се върнат, но трябва да се направи опит за кардинална промяна.  

Има ли човек или хора, които за 2-3 години разполагат с финансовите възможности да изплатят 23-милионния дълг и същевременно да изградят отбор, който да се бори за титлата?

Ако има, тимът отива в техни ръце. Ако няма - ЦСКА фалира и започва да се гради нов клуб. Клуб за пример, който да е еталон за развитие на отборите в цяла България. С ясни идеи за своето бъдеще, уважаващ съперниците си, но същевременно не се бои от тях. Не търси вината навън и не манипулира собствените си фенове отвътре.

колаж: cskasofia.com

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти