Запомнете това име - Катрин Тасева

Запомнете това име - Катрин Тасева

Катрин Тасева е третият гост в новата рубрика на Sportal.bg "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. В нея ще продължаваме да ви представяме млади български спортни таланти на възраст между 14 и 19 години. До момента Sportal.bg ви запозна с историите на плувкинята Георгия Кадоглу и спринтьора Петър Пеев.

Коя е Катрин Тасева?

Родена е преди 17 години в Пловдив, още на 3 годинки влиза в залата по художествена гимнастика. "Започнах да тренирам гимнастика в Пловдив на 3-годишна възраст и много ми харесваше. В началото гледах какичките как играят с лентата и аз исках да съм като тях. Колебаех се между спортни танци и гимнастика, но по-късно се ориентирах само към гимнастиката", споделя младата грация.

Национален отбор

Преди пет години пристига в София и става част от националния отбор. Първоначално е избрана в ансамбъл девойки с треньор Валентина Симеонова. Веднага започват подготовка за европейско първенство, а след него преминава в националния отбор като индивидуална състезателка при девойките. Отскоро е в държавния тим при жените, а личен треньор в момента й е Бранимира Маркова.

Нешлифован диамант

Играта на талантливата Катрин не остава незабелязана и през 2013 г. в Интернет форум почитателка на гимнастиката я нарича "нешлифован диамант", а дори намира в изпълненията й част от великата Алина Кабаева. "Радвам се, че ме сравняват с нея, но според мен нямаме нищо общо, стиловете ни са абсолютно различни".

Първи досег до Световната купа

През 2015 година за първи път Катрин участва в официалното класиране на турнир за Световна купа. Дебютът й е в Букурещ, където заема пето и осмо място. "Въобще не се притеснявах като за първо голямо състезание, бях много спокойна, въобще не ми правеше впечатление, че играя със световни шампионки и с най-добрите в света", обяснява пловдивчанката. 

Модел за подражание

Катрин много харесва играта на Мария Петрова и Теодора Александрова, но няма идоли, на които би искала да подражава. Предпочита да залага на собственото си излъчване.
 

Учение

Младата грация е по цял ден в залата и това налага излизане на индивидуален план още в 6 клас. В момента е 11 клас в 166 Спортно училище "Васил Левски" в София. "Не ми остава много време за училище, но в почивния ден - понеделник, отивам и питам съучениците си какъв материал са взели и т.н."

Саможертва в името на спорта

Любовта й към художествена гимнастика е много голяма, тъй като прави изключително много саможертви в името на спорта. Смята, че определено си струва да посвещава толкова голяма част от времето си на гимнастиката: "Когато хората те харесват и оценяват това, което им показваш, си струва да се жертваш. Има много моменти, в които съм искала да се откажа, но няма как без тях."

Постоянно на диета

Като всяка гимнастичка, Катрин не прави изключение и трябва много да внимава за теглото си. Признава обаче, че има проблем с това: "Имам много голям проблем с килограмите, много ми се карат. Доста се ограничавам, гледам да не вечерям. Закусвам малко - примерно шоколад, нещо което да ми даде енергия. На обяд също хапвам нещо малко - салата или друга лека храна."

Близки приятелки

Много близка е с друга национална състезателка - Невяна Владинова: "Тя е най-близкият ми човек в живота и в гимнастиката. И двете не сме от София, живеем заедно от много време. Първо тук, в залата, а вече в апартамент близо до залата."

Гаджета

Катрин е далеч от модната тенденция гимнастичка-футболист. Има по-голям приятел от нея, който се занимава с брейк. Въпреки многото часове, които прекарва в залата, тя има време и за любов: "Намираме време един за друг, заедно сме доста често. И тук сме заедно с Неви - нейният приятел също е брейкър и те двамата дори живеят къща до къща."

Забавления и заведения

Няма много време за забавления, особено когато е в състезателен период. През останалото време обаче се случва да излиза вечер, но само в почивния ден: "В почивния ден някой път си позволяваме да отидем на рожден ден. Обичаме да спим повече. Много обичам да танцувам."

НАТФИЗ

17-годишната гимнастичка още не мисли за отказване от гимнастиката, но е категорична, че след края на кариерата си няма намерение да продължи в тази сфера: "Не съм мислила много какво ще правя след това, но по-скоро бих се занимавала с театър - да не е свързано с гимнастиката, не искам да съм треньор. Може би ще кандидатствам в НАТФИЗ."

Семейството

Рядко има време за най-близките си заради многобройните часове, които прекарва в залата. Родителите й са разделени. Майка й живее в Пловдив, а баща й във Франция, много рядко се вижда и с двамата. Има братче на 2 години и скоро очаква сестричка от втората си майка. "Родителите ми идват да ме виждат от време на време, но са заети, а от Франция е още по-сложно. Лятната ваканция аз пак нямам време, защото съм на възстановителни лагери и общо взето почти не остава време за тях."

Голямата подкрепа

Въпреки че се вижда рядко със семейството си, именно то е нейната опора на важните състезания: "За състезанията идват, когато има възможност. Приятелят ми също ме подкрепя, а и близки приятели от София, както и малките деца - нашите фенове."

Емоционална и импулсивна

Катрин признава, че е много импулсивна и емоционална личност, трудно сдържа емоциите си. Понякога това много й пречи, а друг път й е от полза. Както самата тя казва: "зависи в каква ситуация съм". 

Снимки: ЕМОНА ЦОНЧЕВА/Sportal.bg 

 ФОТОГАЛЕРИЯ на Катрин Тасева може да видите ТУК!!!
ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ ФИНАЛИТЕ В ОТДЕЛНИТЕ УРЕДИ НА ДЪРЖАВНОТО!

Още от Булевард

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти