Флойд Мейуедър: Печели не най-силният, а най-умният

Флойд Мейуедър: Печели не най-силният, а най-умният

Само баба ми вярваше в мен, когато започвах, казва боксьорът

Флойд Мейуедър не е като другите спортисти. При него има толкова неща, с които почти никой не може да се похвали. Той е най-богатият спортист в света. Живее в имение, простиращо се на над 1900 кв. м, в Лас Вегас. В гаража му има лъскави коли, всякакви марки, като най-евтините тръгват от близо половин милион долара. Още при влизането в имението му се вижда голяма, черно-бяла снимка на хлапе с по-дълга коса и боксови ръкавици. Макар че въобще не прилича на него, оказва се, че детето на снимката е именно Мейуедър.

- Оттук започна всичко. Това съм аз. Стоя на боксов ринг. От малък искам да стана боксьор. Само това знам. През целия си живот. Когато бях хлапе, участвах в много улични боеве. Като всяко дете, което е израснало в тежка среда, в тежък квартал. Баба ми е жената, която ме отгледа. Тя винаги е вярвала в мен. Никога не е спирала. Майка ми сега живее тук с мен. Не в дома ми, но в Лас Вегас, в един красив дом. Оставил съм й някои от играчките ми - частен самолет, едно "Ферари Енцо", едно "Бугати". Тук също стоят част от играчките ми. Ела да ги видиш в гаража - коментира Мейуедър пред ESPN.

Той вече започна тренировки за големия мач, обявен като Мач на века от медиите в САЩ - срещу Мани Пакяо на 2 май. За тази среща Мейуедър реши да промени нормалните си тренировки. И да се върне към корените. Богаташчето, както е известен боксьорът, реши да се върне към нещата, които е правил преди доста години. Като цепенето на дърва например.

- Връщам се към миналото. Взимам един голям дънер и бия по него с брадвата. Този мач обаче няма да опре до това кой има повече и по-големи мускули, кой е най-силният, кой е най-бързият. Винаги съм вярвал, че най-важното е кой е най-умният. И мисля, че от гледна точка на ум и на мислене няма кой да се сравнява с мен. Върнах се към тези тренировки, защото искам да спечеля. Наистина искам. Психически трябва да се върна към момента, когато започна всичко, към миналото. Така трябва. Защото Пакиао не е просто още един боксьор, той не е като останалите - казва Мейуедър.

Тренировките в залата на Мейуедър също не са като обичайните занимания в бокса. Когато той тренира, залата в Лас Вегас, където са заниманията му, затваря в 15.00 часа за всички останали.
"Ако сте вътре в залата, това е станало само защото той ви е пуснал. Въпреки че тренира и е концентриран, той вижда всичко в цялата зала" - пише MLive.com. Мейуедър може да спре тренировка по средата, защото е забелязал нещо нередно. Миналата седмица той извика служител в залата, като преди това спря тренировката си за малко.

- Има счупено огледало там - казва той, докато потта тече от челото му и се стича чак до брадата. - Извикай някой да го оправи утре.

Друг член на екипа му пък стои наблизо с телефон, за да може Мейуедър да си проверява приложение за онлайн залагане. Той вече не ходи по казина, предпочита да залага в интернет. Специално в онзи ден бе заложил Минесота да бие Юта с над 10 точки в НБА. Мачът завърши, той спечели, а отгоре на екрана на телефона светеше общата сума в сметката му: 1 024 782,86 долара.

- Изтегли всичко, но остави един милион там - казва Мейуедър на друг от верните си служители.
На 2 май историята на бокса ще се промени. От мнозина Мейуедър е считан за краля на ринга, а освен това той е непобеден в цялата си кариера, има 47 победи в 47 мача. Всичко обаче ще бъде изложено на риск срещу Пакяо. Мачът ще бъде невиждано събитие до момента. Миналата седмица промоутърът на Пакиао - Боб Аръм, обяви, че ако сметките са точни, Мейуедър ще прибере $180 млн., а Пакяо - $120 млн., след като бъдат пресметнати приходите от платената телевизия. Билетите за срещата в MGМ Grand в Лас Вегас тръгват от цена $1500 и стигат до $7500. Очаква се печалбата само от билети да е $73 млн. Досегашният рекорд се държи пак от Мейуедър за мача му със Саул Алварес, но тогава приходите бяха "само" $20 млн.

Чисто от гледна точка на пари това събитие няма аналог в историята. Дори и да не се изпълнят очакванията и Мейуедър да си тръгне със 140-150 млн., никой спортист не е печелил толкова за една година. А Флойд ще го спечели за една вечер. Нито Тайгър Уудс, нито Кристиано Роналдо, нито Леброн Джеймс със заплати, рекламни договори и публични изяви могат да съберат толкова, колкото него.

Но Флойд твърди, че парите вече не са всичко за него, не са най-важното, както беше преди.
- Когато си млад, всичко, което искаш, са хубави коли, бижута, голяма къща. Но когато живееш по този начин от много време, вече не те интересува. Сега всичко опира до децата ми, наследството, да им дам най-доброто образование. Това е най-важното за мен. Не се притеснявам за мача, защото знам какво мога и какво ще сложа на масата.

Пакяо има 57 победи, 5 загуби и 2 равенства, световен шампион е в 8 различни категории и от години е считан за най-страшния съперник за Мейуедър. Около този мач имаше толкова спорове - че единият боксьор се крие, че другият се крие, кой ще бие. Мейуедър не иска да влиза в такива разговори.
- Много хора са правили много неща грешно, но те все пак са успели. Така че искам да знам какво той прави правилно, за да му го отнема, да му отнема оръжието. Винаги когато излизам срещу някого, гледам да му отнема най-доброто, за да му се наложи да измисли нещо друго - обяснява Мейуедър.

Сега той иска не само да спечели.
- Искам да изглеждам добре за себе си. Искам да изглеждам впечатляващо. Сигурен съм, че той ще покаже най-доброто от себе си. Той е солиден боксьор, но е много безразсъден и прави много грешки. Но има много успехи. Помнете какво казах - може да правиш много грешки, но пак да имаш много успехи.

Все пак Мейуедър знае какво може Пакяо и неслучайно тренира така. За последен път той е използвал цепенето на дърва през 1999 г., когато пак треньор му е бил баща му. Сега двамата са заедно и още преди да бъде обявен мачът, Мейуедър-старши каза, че синът му пак трябва да хване брадвата. Едно време, като по-малък, Флойд е правил това в задния двор на къщата на баба си, а след това за допълнителна тренировка е трябвало да чисти стърготините след това.

Флойд започва с бокса на 10, в същата година прави дебюта си при аматьорите. Още като малък той тренира с чук, с който бие по гума. На 14 г. го сменя с брадвата и големите дънери. На 22 спира. Точно както се е научил, че в живота има доста по-големи удоволствия и е изоставил тези тренировки, сега той изпитва удоволствие да преоткрива миналото. И то в най-важния момент от кариерата му.

- Някои неща просто се случват и намираш различни начини да станеш по-силен с годините. Но сега трябва да се върна назад. Харесва ми. Много даже - завършва Мейуедър.

"7 дни спорт"

Гледайте на 14 май галавечерта, в която Кубрат и Тервел Пулеви ще се качат на един и същи ринг, само в платформата FITE.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти