Защо шампионът в полу-тежката категория на UFC – Джон Джоунс е все още бял колан по Бразилско Джу Джицу

Защо шампионът в полу-тежката категория на UFC – Джон Джоунс е все още бял колан по Бразилско Джу Джицу

 Според треньора на шампиона – Роберто Туса (четирикратен но-ги световен шампион), Джон все още е бял колан в дисциплината Бразилско Джу Джицу и това, че е шампион в полу-тежката категория на UFC няма да повлияе върху оценката му

Въпреки, че Джоунс има шест завършвания на опоненти чрез ключ в клетката, като двама от тях са черни колани в бойния спорт – Лиото Мачида и Витор Белфорт, Туса има определени изисквания към ученика си-феномен преди да го повиши в по-висока степен.

„Преди всичко аз искам той да научи принципите на Джу Джицу, да разбере правилата и философията му, а за това се изисква определено време. Не мога просто да му дам колана, защото той е Джон Джоунс. Наскоро той се снима в залата с бял колан. Казах му – Джон, искам от теб да сложиш белия колан, защото никога досега не си тренирал с кимоно. Ужасно си добър, но това не те прави черен колан. Искам да вложиш работа в това.“ каза Робърт Туса пред списание „Tatame”

“Това е начин да го накарам да облече ги-то и да се учи по същия начин, както го правят другите ми ученици. Не смятам, че е честно те да работят две години за да получат син колан, а само защото Джон е звезда от UFC, той да бъде повишен в син колан без да познава философията и без да знае кой е моят учител. Така мисля аз и той уважава моето решение.“

След победата си над Дейниъл Кормие в началото на годината, Джоунс работи усилено върху израстването му в играта на земя, където той самият смята, че е най-уязвим.

Той се премести и сега живее в Албакърки, Ню Мексико. За повечето ММА фенове този град е същинска Мека на Смесените бойни изкуства заради един от най-добрите отбори трениращи там – Jackson’s MMA.

Какво смятате Вие? Споделете с нас дали оценявате доводите на треньорското лице на Джоунс, или смятате, че той е направил достатъчно за да бъде повишен?!?

Още от Бойни спортове

Виж всички