Крум Дончев сложи край на състезателна си кариера

Крум Дончев сложи край на състезателна си кариера

"Взехме много трудно решение, което е свързано с преустановяването на професионалната автомобилна дейност в автомобилния спорт,поради причини, които са комплексни, като първата от тях е намаляване нивото на спортна мотивация, поради напускането на спорта от много наши директни конкуренти, и втората по-скоро е лична причина, която е свързана с липсата на време, което се отразява на професионалната ни подготовка. Категорично заявявам, че причината не е финансова. Въпреки всичко напускам активна състезателна дейност с усмивка и удовлетворение, тъй като автомобилният спорт ми даде много, като личностно израстване, достигнати високи спортни резултати, приятелства, нещо, което винаги получава един истински спортист, а именно развитието на силния дух, който е необходим навсякъде в живота, който ни заобикаля", коментира Дончев.

"Разбира се, човек който се е занимавал с автомобилен спорт и специално с "рали", никога не може да заяви категорично, че неговото решение е последно, тъй като рали спорта е не само професия, но той е и страст, именно поради тази причина оставам своята врата леко открехната, след време евентуално да се завърнем. Бих желал да благодаря на всички наши партньори и на своя отбор, които спомогнаха за нашето развитие през всички тези години. Също така искам да благодаря на нашите конкуренти, феновете и организаторите, които неизменно бяха част от нашето ежедневие, усещахме тяхната силна подкрепа, и ги уверявам, че всичко постигнато до тук от нас е благодарение на всички тях. Накрая, бих желал да заявя, че спортът е над всички нас и той продължава, а ние ще бъдем близо до него, защото го обичаме!", завърши рали шампионът Крум Дончев.

Крум Дончев е български автомобилен състезател, започнал своята забележителна спортно-състезателна кариера през 1999 г. Шампион в Българския рали шампионат през 2003, 2004, 2009 и 2010 г. През 2006 г. заедно със Стойко Вълчев са носители на Вицеевропейската титла. През 2008 г. триумфира в рали "България", нареждайки се до имена като Илия Чубриков и Димитър Илиев, като става третия български екипаж (с навигатор Стойко Вълчев) спечелил най-голямото ни родно състезание. През изминалия сезон спечели за втори път рали "България", което го изравни с рекордьора Димитър Илиев. Също така през 2014 г. екипажът Крум Дончев и Петър Йорданов завоюва титлата Европейки рали трофей на ФИА с автомобил Форд Фиеста Р5.

Награди, Крум Дончев: 

- 2001 г. - Източноевропейската купа

- 2002 г. - Класация „Десетте най-добри автомобилисти на България за годината", I място

- 2003 г. - Класация „Десетте най-добри автомобилисти на България за годината", I място

- 2003 г. - Шампион на България

- 2004 г. - Шампион на България

- 2005 г. - Шампион на Южна Европа

- 2006 г. - Вицеевропейски шампион

- 2007 г. - Източноевропейска купа

- 2008 г. - Източноевропейската купа

- 2009 г. - Шампион на България

- 2010 г. - Шампион на България

- 2011 г. - Трето място в Българския рали шампионат

- 2012 г. - Шампион на Сърбия и второ място в Българския рали шампионат

- 2013 г. - Второ място в Българския рали шампионат

- 2014 г. - Носител на Европейския рали трофей и шампион в Сръбския рали шампионат

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички