Пламен: Трябва да бъдем реалисти

Пламен: Трябва да бъдем реалисти

Мъжкият национален отбор на България по волейбол завърши на 4-о място след края на Европейското първенство, на което бе домакин заедно с Италия. След мача за бронзовите медали срещу "адзурите" (1:3) селекционерът Пламен Константинов даде обширно интервю за BGvolleyball.com и bTV.

- Коментара ви след мача за бронзовите медал.

- Италия ни надигра, като основната разлика дойде от сервис. Получи им се сервиса, изпълняваха го силно и това наклони везните в тяхна полза. Не можахме да отговорим и да блокираме, както в другите мачове и не успяхме да атакуваме. Имаше момент в четвъртия гейм, когато изравнихме, но след серия от сервис на Италия, повече не успяхме да се върнем.

- Ако можеше да се върне времето, бихте ли променили нещо в мача срещу Франция на полуфинала?

- Ако попитаме хората, сигурно всеки ще има собствено мнение. Въпросът е какво сме преценили на момента. Когато не се получи, ще се каже, че е неправилно, а ако стане, коментарите ще са: "Браво, правилно е". Въпросът е логически какво се търси и каква е ситуацията.

- По-конкретно, можеше ли Николай Учиков и Любомир Агонцев да се включат и в полуфинала срещу Франция?

- Мачовете са различни. Италия ни водеше с разлика и трябваше да вкараме някой, за да се завърти ротацията, да усети мача и да влезне в него. Срещу Франция мачът бе точка за точка и да поемеш риск с човек от квадрата е съвсем различно. Ако имаше момент по средата на гейма, в който да са ни дръпнали с разлика, можеше да опитаме нещо такова, но почти целия мач вървеше точка за точка и отбор, който до този момент побеждава, трябва да му дадеш шанса да си го изиграе.

- Като цяло, удовлетворен ли сте след Европейското първенство?

- Да.

- Сега погледите се насочват към олимпийската квалификация в Германия в началото на януари (б.р. от 5-и до 10-и). Каква ще бъде подготовката?

- Никаква, 10 дни. Само ще трябва да се съберат най-здравите и в добро състояние и по най-бързия начин да се търси сработка.

- И ако на Италия сервисът вървеше, защо българският не спореше?

- Може би полуфинала с Франция им тежеше, но аз ги разбирам момчетата, защото бяхме буквално на крачка от финал. И всички осъзнаваме, че ако бяхме спечелили полуфинала, настроението щеше да бъде съвсем друго. Мисля, че в тази зала, с цялото ми уважение към отбора на Словения, нямаше да загубим финалния мач. Разбирам момчетата, защото и аз го чувствам.

- Има ли лечение за преминаване на полуфиналите?

- Лечението е да си по-добър. А ако попитам какви бяха настроенията преди Европейското първенство? Всички казваха, че ако тези влезнат в осмицата, ще е добре, а за четворката си бе направо невъзможно. И изведнъж достигаме на една крачка от финала и се питаме как не сме станали европейски шампиони. Трябва малко да бъдем реалисти.

- Защо се ядосахте на другите журналисти в микс зоната?

- Защото първият въпрос бе: "Защо пак четвърти?". Не може да се започне с "пак четвърти". Тези момчета дойдоха, облякоха националната фланелка и се бореха до края. Какво означава "пак четвърти"? Затова аз зададох въпроса: "Ти бил си четвърти в света или в Европа в нещо?". Според мен не може да се започне с този въпрос.

- Този отбор основа ли е за надграждане или е тънък леда, върху който стъпва?

- Тънък е, защото пак качи очакванията. Това е деликатния въпрос. Надявам се, че когато отмине еуфорията след няколко дни или седмица, тогава по реално ще гледаме на нещата. Има едно нещо, което е сигурно - този отбор израстна като отбор.

- В същото време казвате, че този отбор няма бъдеще в този си вид...

- С голямо бъдеще. В краткосрочен план с някои от тези състезатели има, но в дългосрочен план това е реалността.

- В дългосрочен обаче би трябвало да се присъединят някои важни състезатели като Цветан Соколов...

- Всички стискаме палци и на Цецо, и на Боян, и на Тошко Скримов, и на Андрей, който може би веднага ще претърпи операция. Стискаме им палци, но никой в света не може да даде гаранции, че след такива интервенции се връщаш на същото ниво. Много лоши контузии са техните.


- Има ли промяна в плановете ви и оставате ли до олимпийската квалификация само като национален селекционер?

- Няма промяна. До олимпийската квалификация няма да приемам оферти.
Последвайте канала ни в

Още от Волейбол

Виж всички