Мъри готов да жертва финалния "Мастърс" заради "Купа Дейвис"

Мъри готов да жертва финалния "Мастърс" заради "Купа Дейвис"

Първата ракета на Великобритания Анди Мъри е готов да пропусне заключителния "Мастърс" на ATP, ако Белгия реши да проведе финала на "Купа Дейвис" на клей. Както е известно, снощи съставът на Великобритания се класира за първи път от 1978 година насам на финала на неофициалното световно отборно първенство по тенис за мъже след успех срещу Австралия. Мъри сподели пред медиите, че може да не играе в надпреварата на най-добрите осем тенисисти в света в "О2 Арина", за да се подготви за финала на "Купа Дейвис".

Заключителният "Мастърс" в Лондон е между 15 и 22 ноември и ще се играе на традиционната твърда настилка. Финалът за "Купа Дейвис" пък е между 27 и 29 ноември и най-вероятно ще е на клей.

"Участието ми в Лондон ще бъде под въпрос, ако финалът за "Купа Дейвис" е на клей, каза Мъри пред BBC. - Бих искал да съм максимално подготвен за евентуалния клей и за финала. Ако участвам на заключителния "Мастърс" и потенциално достигна до финала, ще имам само два дни, в които да се пренастроя за клея. Това няма да е достатъчно за мен. Трябва ми повече време, за да свикна с тази настилка. Видяхте през миналата година Роджър Федерер - условията в "O2 Арина" са изтощителни и изискват големи физически усилия. Достигнеш ли финала в неделя, нуждаеш се от време за почивка. Защото пет поредни мача срещу най-добрите в света, са изтощителни", обясни шотландецът, който е трети в световната ранглиста в момента.

От Белгийската тенис федерация най-вероятно ще спрат избора си именно на клей, за да неутрализират по този начин преимуществата на Анди Мъри. Сблъсъкът ще се състои във Flanders Expo Arena в Гент, като настилката трябва да бъде одобрена от комитета на "Купа Дейвис".

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти