Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Запомнете тези имена - Красимира и Мария Йовкови

Запомнете тези имена - Красимира и Мария Йовкови

Състезателките по тенис на маса Красимира и Мария Йовкови са поредните гости в рубриката за млади български спортни таланти между 14 и 19 години на Sportal.bg "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. 17-годишната Красимира и 16-годишната Мария са спечелили общо над 170 медала от републикански и международни състезания. Двете имат успехи като индивидуални състезателки и на двойки. Състезават се за пловдивския клуб Стоянстрой.

Случайност или съдба?

Двете момичета стигат до залата за тенис на маса по случайност, но вече дълги години продължават да се занимават с любимия си спорт: "Всичко стана случайно. Нашият съсед си направи клуб по тенис на маса, а родителите ни се чудеха с какъв спорт да запълнят времето ни. Преди това мислехме да тренираме карате, шах или таекуондо, но обстоятелствата се стекоха по такъв начин, че се насочихме към тениса на маса."
Красимира е на 7 години, когато влиза за първи път в залата по тенис на маса, а Мария е едва 5-годишна.

От Асеновград към Пловдив

Първоначално двете момичета започват да тренират в родния си Асеновград, но в един момент установяват, че са достигнали своя таван на развитие в и треньорът им ги свързва с настоящата им треньорка Ани Сариева. Още при първоначалната среща със Сариева двете правят впечатление със сериозното си отношение към спорта и бързо намират общ език с наставниците в Пловдив. Друго важно име по пътя към успехите е Жана Генчева, която също се грижи за подготовката на Красимира и Мария.
Място в националния отбор
Красимира е в националния тим вече 6 години без прекъсване, а Мария е част от държавния тим от 4 години: "Доста тренираме и се стараем на състезания да сме на върховите позиции."

Сингъл или двойки?

Младите момичета имат много успехи и на двойки, освен като индивидуални състезателки, но споделят, че понякога е трудно да се разбират тихомълком, неведнъж се е стигало до размяна на остри думи: "Повече ни помага за синхрона това, че сме сестри. Когато има проблем, можем да си го кажем директно, защото сме много близки и имаме много силна връзка. А когато играеш с някой друг, не можеш да му кажеш директно, ако е сбъркал нещо."
Наред с положителните страни на роднинската си връзка, има и отрицателни. Красимира признава, че на моменти е избухлива и стресира по-малката си сестра Мария. Въпреки караниците, успехите не закъсняват. Първата титла, която печелят е именно на двойки - при 12-годишните във Варна.

Сестри или конкурентки?

Асеновградчанките признават, че им е много трудно, когато играят една срещу друга, тъй като не могат да се вложат изцяло в тези мачове. "На мен ми е много трудно да се вложа напълно в тези мачове, защото това е малката ми  сестричка и ми е жал за нея. Опитвам се все пак да се раздам напълно", обяснява Красимира.
Мария също изпитва сериозни трудности, когато трябва да играе срещу сестра си: "Аз също се опитвам да се раздавам напълно и да спечеля срещу нея, но за момента тя е по-добрата. Нахъсана съм, искам да спечеля, но ние постоянно сме заедно - навън, на тренировки, вкъщи. Трудно ми е да се мотивирам и да играя на 100 процента срещу нея."  
Само за тази година двете са играли четири финала за девойки до 18 години, като и в четирите победител излиза по-голямата Красимира. 

Винаги задружни

Талантливите млади дами от Асеновград са изключително задружни. "Много пъти съм плакала от радост за нейните успехи. Дори понякога искам тя да върви по-напред от мен. Не може да се каже, че сме конкуренция, по-скоро сме едно цяло", казва Красимира.
Мария пък често прощава на кака си, когато тя си изпусне нервите.

Републиканско първенство до 21 години

Въпреки че все още са във възрастовата група до 18 години, това не пречи на двете момичета да постигат успехи и при по-големите. На последното републиканско първенство в Пловдив до 21 години Красимира грабва четири титли, а Мария завършва състезанието също с четири отличия, но от различни благородни метали (два златни медала, един сребърен и един бронзов).

Красимира Йовкова

Индивидуалистки

Независимо че печелят първата си титла именно на двойки, Красимира и Мария не крият амбициите си за развитие като индивидуални състезателки: "Тенисът на маса определено е индивидуален спорт и основната ни цел е да се развиваме именно в тази посока. Но след това идват и двойките, а за нас те са много важни, тъй като ние сме много сплотени."

Засилен интерес към тениса на маса

Момичетата определено смятат, че напоследък интересът към тениса на маса на професионално ниво си засилва все повече: "В последните години тенисът на маса на професионално ниво доста се развива, все повече малки деца започват да тренират и не се отказват. Създават се тренировъчни центрове, Пловдив винаги е бил такъв, има развитие в София, Варна и по-големите градове, които имат по-големи възможности."
Красимира и Мария са категорични, че биха насърчили децата в България да се насочат към тениса на маса, като са твърди в убежденията си, че ако някой иска да се развива в този спорт и да има успехи, то определено трябва да се насочи към Пловдив и към треньорката Ани Сариева, която според тях прави чудеса.

Несъвместимост

Красимира и Мария не практикуват други спортове, тъй като те им пречат за тениса на маса. За два месеца са тренирали успоредно тенис на маса и тенис на корт, но двата спорта се оказват несъвместими и аватюрата с тениса на корт бързо приключва: "Не се получиха нещата и бързо се върнахме към тениса на маса".
Често посещават фитнеса, тъй като там провеждат своята общофизическа подготовка. Основната заслуга често да посещават фитнеса е на съотборника им Константин Вътов, който е запалил и целия отбор.

Отдаденост

Асеновградчанките са отдадени изцяло на любимия си спорт, тренират сутрин и вечер. Първата тренировка за деня продължава час и половина-два, докато втората е по-дълга. Стремят се обаче да не прекаляват, тъй като признават, че има моменти, в които се пренасищат с тенис и им омръзва.

Цели

През юли им предстои Европейско първенство в Словакия, където основата им цел е да се класират сред първите 16 отбора. Мария веднъж вече е била в Топ 16 на Стария континент - при 15-годишните, когато се класира 12-а. На Балканиадата в Косово тази година не стигат до така жадуваната титла на двойки, но се завръщат с общо 8 медала от този форум. На финала губят от туркините.
Мария вече е опитвала вкуса на балканското злато. Преди две години заедно с друго момиче печели шампионската титла на двойки: "Още помня как се чувствах, когато се качихме на стълбичката и чухме химна. И двете плакахме и пеехме заедно, чувството е прекрасно."

Олимпийските игри

Голямата мечта и на двете момичета е да участват на Олимпийски игри. "Една от най-големите ми мечти е да отида на Олимпиада и да се представя добре, за да представя добре и България", споделя Мария.
Кака й също мечтае за участие на Игрите под петте преплетени кръга, но има и друго желание: "Искам да стана шампионка на България за жени, това е единствената титла, която ми липсва. Надявам се със съвместната работа с нашите треньори да успеем да стигнем и до титлата на двойки, защото и двете трябва да вървим напред."

Асеновата крепост

Състезателките по тенис на маса рядко намират свободно време, но когато имат такова обичат да го прекарват в родния си град. "Разхождаме се към Асеновата крепост, излизаме навън с приятели. Ние прекарваме целия ден в Пловдив и за нас е лукс да сме си в Асеновград. Когато сме там, се чувстваме много добре. Едно от любимите ни места е Асеновата крепост, обичаме да ходим и на реката, най-важното е да сме в Асеновград."

Училище

Момичетата учат в Частна Английска гимназия Стоянстрой в Пловдив и са много благодарни за разбирането, което получават от учителите си: "Там сме със стипендия, училището е много добро и толерантно към нас, тъй като трябва да отсъстваме доста често заради нашия график. Учителите са на високо професионално ниво, винаги ни обясняват нещо, когато сме отсъствали, интересуват се от това какво сме постигнали на състезанията. С взаимни усилия вървим напред и нещата се получават."

Височината - помощ или недостатък?

Красимира и Мария са високи момичета (Красимира е 175 см, а Мария 173 см) и в спортните среди се срещат различни мнения дали това им пречи или помага в тениса на маса: "Има няколко мнения - според някои хора това, че сме високи ни прави по-тромави. Според други пък с много малко движение стигаме топката." Двете са категорични, че високият ръст им е в помощ не само в кариерата, но и в личен план.

Интерес от треньори в други спортове

Не крият, че към тях са проявявали интерес треньори от различни спортове, като най-настойчиви са били от баскетбола и волейбола. "Ние си оставаме твърдо в тениса на маса, посветили сме толкова много време на тренировки, а и любовта към тениса на маса е огромна."

Снимки: Марин Маринов/Sportal.bg и личен архив

ФОТОГАЛЕРИЯ на Красимира и Мария Йовкови ТУК!!!
Последвайте канала ни в

Още от Булевард

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти