ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Ефектът "Шарапова"

Ефектът "Шарапова"

Продажбите на забраненото от Световната антидопингова агенция (WADA) вещество мелдоний са се увеличили над два пъти след признанието на Мария Шарапова, че е дала положителна допинг проба.

Мелдоният бе добавен в списъка със забранени стимуланти на WADA в началото на тази година, а преди броени дни на пресконференция бивщата номер 1 в тениса съобщи, че е приемала медикамента с медицински цели в продължение на 10 години. Впоследствие се оказа, че има още 102 случая на спортисти, хванати с допинг именно заради мелдоний.

Заради целия този шум и скандала с Шарапова търсенето на мелдоний в Русия се е увеличило над два пъти. Аптеките са разпродали 78 000 кутии с лекарството в периода 7-13 март, което е с 220% покачване в сравнение с предишната седмица.

"Милдронат", както е търговското название на веществото, се изписва при проблеми със сърцето и липса на приток на кръв към различни части на тялото. Именно с увеличаването на притока на кръв се подобрява физическият капацитет на професионалните спортисти.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти