Президентът на Дунав пред Sportal.bg: Няма да мога да издържам oтбора сам в "А" група

Президентът на Дунав пред Sportal.bg: Няма да мога да издържам oтбора сам в "А" група

Силният човек в Дунав (Русе) Доктор Симеон Симеонов е президент на клуба от 2010-та година. Той има главна роля за възраждането на отбора. Д-р Симеонов е началник на хирургията в Русе и развива успешен частен бизнес в града. Президентът на Дунав, чийто тим е лидер в "Б" група, се съгласи да даде интервю пред Sportal.bg, за да разкаже повече за амбициите на отбора. Той обаче призна, че ако тимът влезе в елитния ешалон, което може би ще се случи, няма да може да издържа отбора сам и ще му трябва помощта както на Общината, така и на местния бизнес.

-Здравейте д-р Симеонов, искам да ви попитам за начало как оценявате изминалия полусезон на отбора. Дунав е лидер в класирането и тимът ви върви уверено към промоция в елита, с оглед на доброто си представяне.

- По шестобалната система поставям оценка на отбора отличен 5,75. Отнемам тези 25 стотни заради няколкото слаби полувремена през изминалия полусезон. Визирам мачовете със Спартак (Плевен) и Локомотив (Горна Оряховица). Изиграхме по едно слабо полувреме в тях и това се оказа фатално за крайния им изход. В сравнение с това, което поставихме като цели, отборът се представи на едно отлично ниво.

- Дунав не е бил в елита от сезон 1990-1991. Според вас каква е причината толкова много време един от най-големите градове в България да няма отбор в елитния ни ешалон?

- Лоша организация на работа, гласуване на доверие на неподходящи хора, както и липса на финанси. Може би на първо място е липсата на финанси, защото футболът все пак е скъпо удоволствие.

 - Има ли еуфория в града с оглед на шанса Дунав да гони „А” група. Отборът ви обезпечен ли е финансово? Успяхте да вземете добри попълнения - Ангел Здравчев, Янислав Иванов и особено Антон Огнянов, който премина през отборите на Левски и Берое.

- Аз предлагам да не отличаваме никого от новите попълнения, особено Антон Огнянов, защото той не е играл от много време. Да, много добър футболист е, но не се знае, дали ще му тръгне играта при нас. Същото се отнася и за останалите нови момчета. Думата еуфория е доста пресилена според мен, но определено вече има завишени очаквания към отбора. Това задължава всички нас - от ръководство до футболистите като изпълнители. Тези очаквания обаче трябва да бъдат подплатени с посещение на мачовете от страна на феновете. Футболът все пак е спорт за пълни трибуни и гледане по телевизията. Ако Русе иска да има отбор в "А" група, тогава хората в града могат да го докажат като идват на мачовете на тима, за да го подкрепят и да покажат интерес към него. Относно това, дали сме обезпечени, отговорно заявявам, че откакто аз съм в отбора, от шест години, няма нито един ден забавяне на заплатите. Денят, в който закъснеем с една заплата, аз ще напусна. Ще обявя това обаче месец по-рано, защото ще знам, че няма да имам възможност да плащам.

- Очаквахте ли толкова бързо да бъде извървян пътя от аматьорския футбол до първото място в "Б" група? Колко зрители посещават средно вашите домакинства и какви са очакванията за втория полусезон? Очаквате ли по-силна игра на Дунав?

- До 12-ия кръг средната ни посещаемост бе 4300 души на мач, което е много добра бройка дори и за "А" група. С оглед на промените за развитието на отбора очаквахме да извървим този път толкова бързо. Когато направихме структурните промени, тогава те включваха една цел - клубът да извърви пътя от аматьорския до професионалния футбол за една година. Целта ни бе след това да атакуваме "А" група и вървим по пътя, по който сме тръгнали. Засега нещата се покриват. Предстои тежък полусезон в който може да се случи всичко. Предлагам обаче да не слагаме все още тигана, докато рибата е в морето. Има и други отбори с амбиции за елита, така че нищо не се знае.

- Според вас кой е най-големият конкурент на тима за първото място. Поморие имаше няколко доста слаби мача с които финишира годината, но пък Локо (Горна Оряховица) се представи на добро ниво, а същото можем да кажем и за Созопол – отбор с една доста сериозна база.

- Вие отговорихте на въпроса. Това са ни конкурентите за влизане в елита. За мен обаче и отборът на Нефтохимик е тим, който има място в "А" група. И като потенциал и като база, стадион и публика.

- Кажете малко повече за школата "Дракончета". До колко години тя ще започне да дава плодове?

- Проектът е сравнително от скоро, но се знае, че около 800 деца вече са в нея, а също, че Дунав има идея да взима най-талантливите деца в своята школа. Академията е на практика дунавска школа. Там работят наши треньори и те се занимават с децата. Проблемът бе да създадем една пирамида и отдолу да има много голяма масовост. Освен чисто спортна говорим и за идейна масовост. Всички тези деца имат родители. На първия организиран турнир залата се пукаше по шевовете от хора, които се радваха да гледат децата си - майки, бащи, баби, дядовци...Предстои утре да открием чисто нов салон в една от детските градини в града, където децата ще могат да спортуват. Той ще бъде изграден по наша инициатива и с наши средства. Школата обаче няма скоро да започне да дава плодове, тъй като децата са още твърде малки. Да речем, че се надявам в следващите 10 години да има повече "сини" сърца в града. Берем плодовете от една дългогодишна незаинтересованост по отношение на масовия спорт и масовия футбол в Русе.

- Вие сте футболен човек. Какво мислите за идеята за "Висша лига", която бе анонсирана от Борислав Михайлов. Дунав "за" или "против" е за такава лига?

- Категорично съм да за тази "Висша лига". Не го казвам, защото сме супер във финансово отношение, а защото това нещо при положение, че един отбор е добре организиран, това ще му даде една абсолютна сигурност за следващата година и ще се мисли само за футбол и организационни неща. Няма да се чудиш всеки месец от къде да намериш пари. Когато един отбор не може да се организира по подобен начин дори ще бъде по-добре да не започва първенството, защото другото е агония.

- Какво е мнението ви за изваждането на Литекс? Правилно ли е според вас?

- Ще трябва да отговоря с клише - правилата са за това да се спазват. Ако беше Дунав или който и друг да е отбор щеше да бъде същото. Безкрайно много съжалявам обаче за Литекс, защото това е клубът еталон за начина по който трябва да се развива един отбор у нас. С база, с школа, със собствени футболисти....

- Докъде стигат вашите цели с Дунав (Русе)? Ясно е, че едната цел е вкарване в елита, а след това? Ще намери ли отборът бюджет за "А" група и бизнесът в Русе ще му помогне ли?

- Има една стара българска поговорка - "Внимавай какво си пожелаваш". Не знам, дали съм внимавал какво си пожелавам през цялото това време, докато съм се занимавал с футбол. Мечтата ми винаги е била да видя Дунав в "А" група. Притеснен съм, защото моите възможности не отговарят за "А" група. Не знам, дали ще мога да се справя с това предизвикателство. Накратко - категорично няма да успея сам, ако не получа помощ от Общината и бизнеса в Русе. Надявам се да използвам инерцията от задоволството в града, както и пълните трибуни, за да ни подкрепи както общината, така и русенския бизнес в това начинание. Така проектът Дунав може да остане успешен.

МАРТИН СТОИЧКОВ

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти