Гледай на живо

"От дузпа в тъч" с Георги Илиев, Кокала, Добрин Гьонов и Мартин Георгиев

Бардон: Знаех само ЦСКА, но щом дойдох разбрах, че Левски е по-велик

Бардон: Знаех само ЦСКА, но щом дойдох разбрах, че Левски е по-велик

Къде е Седрик Бардон? Вероятно този въпрос си задават много фенове на Левски, които помнят какви чудеса вършеше французинът със синята фланелка. Е, отговорът е, че си е във Франция и не се занимава с футбол, а с частен бизнес с транспортна фирма, където отговаря за човешките ресурси. Какво обаче си спомня Бардон за България?

"През 2005 година имах контакт с мениджъра си, който ми каза: "Искаш ли да отидеш в България?" Не знаех много за тази страна. Бях чувал някога за един отбор ЦСКА. Тогава играех във втора дивизия и се съгласих да сменя държавата. Агентът ми ме прати в Левски в края на август и стана така, че останах там и се влюбих", започна Бардон.

"Когато дойдох тук, впоследстие разбрах, че Левски е един от най-великите клубове в страната. И е наистина най-великият, колкото и на ЦСКА да им се искаше да е обратното. Левски е отборът с най-много фенове в България, винаги на мачовете идваха много хора, особено в Европа, докато на съперникът им далеч не бе така", коментира още френският магьосник. Той обаче далеч не помни само доброто от ултрасите.

"В България е интересно. Ако отборът играе силно в Европа и допусне малка грешка у дома, феновете побесняват. Веднъж се връщахме след мач в Ловеч и те спряха рейса да търсят обяснение. Но всички бяхме подготвени за това", каза още Бардон.

"Тогава в България имаше 3-4 силни отбора, останалите бяха на много по-ниско ниво. Те бяха само спаринг партньори тогава. Когато пристигнах имахме много интересен отбор. Играехме много добре и стигнахме до четвъртфинал за Купата на УЕФА. Но колкото и да бяхме силни, само в десет мача имахме силни съперници, останалите бяха трагични. Ако трябва да сравня българското дерби с Барса - Реал, тук става въпрос само за локална битка. Тогава Левски щеше да е в средата на таблицата в Примера дивисион. Спомням си първото дерби с ЦСКА, тогава директно влязох под душовете след мача, беше голяма лудост на стадиона. Почти веднага след пристигането си играх и срещу Оксер за Купата на УЕФА, вкарах гол, отстранихме ги впоследствие и започна приказката", сподели още французинът.

Той сподели и как му се е видяла България.

"Когато дойдохме с жена ми тук за първи път, се чудехме къде сме попаднали. Макар и комунизмът да си беше отишъл, все още миришеше на него - полусрутени сгради, разбити пътища… Но с моята заплата на футболист можехме да си позволим много добър живот. Изкарах три години там, после отидох в Израел, в Кипър… Върнах се отново в София през 2009 г., но клубът не вървеше в посоката, в която искахме всички. Тогава пък дойде и жена ми, която каза, че й е писнало да се местим и решихме да се върнем във Франция", завърши Бардон.Още от БГ Футбол

Виж всички