Мъри даде за пример Лудогорец и обяви: Няма отбор, който да играе добре и да му е празен стадионът

Мъри даде за пример Лудогорец и обяви: Няма отбор, който да играе добре и да му е празен стадионът

Треньорът на Астана Станимир Стоилов обяви, че на разговорите си със Спас Русев, собственикът на клуба е начертал правилния път пред 26-кратните шампиони. Бившият наставник на "сините" обаче е категоричен, че всички, занимаващи се с футбол, не трябва да винят Лудогорец, който работи правилно и е много по-напред от останалите. Специалистът е категоричен, че щом няма публика, значи продукцията е трагична.

"След моето напускане на Левски г-н Русев е първият собственик, който имаше желание да говори с мен по темата футбол. Разговаряхме за това какво мисля аз за един клуб и какво мисли той. Това беше единственият човек, който дойде и се обърна специално към мен, защото мисли, че аз съм последният човек, постигнал успехи. Да, и други се сетиха, но след като се бяха поизцапали. Дали той ще намери нужните хора и нужните изпълнители, нямам идея. Но това, което той ми каза, е правилният път за Левски. Тогава той беше започнал да прави промени и смятам, че всички настоящи ръководители заслужават доверие. Надявам се да бъде за добро. Явно е, че има забавяне, но ако всичко тръгне нормално, клубът ще изглежда по коренно различен начин. Докъде ще стигне, никой не може да каже. Оценката за футбола винаги е стадионът. Няма отбор, който да играе добре и да му е празен стадионът. И в България е така. Има ли резултати, инвестиции и бъдеще - хората са на стадиона. Всичко друго означава да живееш в лъжа", каза Стоилов.

България е твърде изостанала от европейските норми и трябва да обърне внимание към детско-юношеските школи, категоричен е Стоилов. Той подчерта, че решението на футболния съюз да въведе нови изисквания за стадионите са правилни, но са нужни много инвестиции, за да бъдат изградени бази. Както го направи Лудогорец, който бившият треньор на Левски даде за пример.

"България беше и продължава да бъде изостанала от европейските изисквания за футбол. Не само заради играта, а и заради базата и стадионите. Положително е, че футболният съюз постави нови изисквания, защото в момента изглеждаме като в третия свят. Останаха много малко държави като нас. Трябва да започне ремонт на всички стадиони, за да има условия и атмосфера. Добре е, че има изисквания за терен и осветление, но трябва да има такива и за отоплителна система. Не трябва да виним Лудогорец, че другите изостанаха.

Лудогорец е пример как трябва да се строи европейски отбор. Те вече имат нормален стадион, отлична база, футболисти, клуб и организация. Могат да получат само похвали, дори да не бяха постигнали успехите си. Всички трябва да се равняваме по този проект. Левски беше тръгнал да прави това със собствени пари, а сега това прави собственикът на Лудогорец. Говоря за материалната база. Ако не се върнем към корените си и не започнем да обръщаме по-голямо внимание на детско-юношеския футбол, няма да ни бъде дълго време. Трябва да има по-добро заплащане за треньорите, за да се завърнат в детско-юношеския футбол.

Ние трябва да развиваме тези момчета, няма да го направи някой от космоса. Трябва да си оправим собствената къщичка и всеки да работи, за да остави следа в клуба си. Той да направи този клуб, който хората да харесват. След като няма фенове на стадиона, значи продуктът е лош. Резултатът е плачевен", каза Стоилов.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти