Парите за треньори в България вече са кът

Парите за треньори в България вече са кът

Ръководството на българския шампион Лудогорец вдига заплатата на Георги Дерменджиев до 20 хиляди лева. Новината на "7 дни спорт" заслужава внимание не само от клюкарски аспект. Сега старши треньорът на шампионите се разписва срещу 10 бона на месец, въпреки че класира тима два пъти в групите на Шампионската лига. И със сигурност е най-слабо платеният сред колегите си там. Кирил Домусчиев обаче дава страхотни премии, така че Дерменджиев е повече от доволен. Бат'Жоро, както му казват в Разград, цял живот е бил помощник, работил е и за стотинки, така че оценява и наличното.

Спецът си заслужава увеличението, въпреки че дори и то няма да го направи най-скъпия в българското първенство. 20 000 лева взима и румънецът Едуард Йорданеску, който пое ЦСКА-София в движение, за да вдигне тима, но вместо това го закотви на пето място. Ясно е, ако няма закрила от Маями, Младши отдавна да е минал обратния път през Дунав мост. Йорданеску е най-нерентабилният треньор, ако се измерят заплатите спрямо резултатите. Безспорен номер едно в положителната посока е Веселин Великов. Бившият защитник на “червените” взима най-малко сред колегите си в елита, но пък Дунав върви четвърти.
Лудогорец - ЦСКА-София 2:0 Общо взето парите на треньорите намаляха след бума в началото на демокрацията и дори първите години на този век. Сърби, румънци и евреи ни измъкваха чудовищни суми. Славолюб Муслин успя да си издейства 1 милион долара в Левски, когато на “Герена” парите буквално валяха. Люпко Петрович също съдра няколко кожи от "сините" при първия си престой. Ицхак Шум удари близо милион лева в Ловеч, макар да беше бързо изгонен.

Добре живееха и българите. Краси Балъков, Любо Пенев, Мъри Стоилов, Стойчо Младенов и Христо Стоичков успяваха да се спазарят за 40 000 - 50 000 лева. Но хубавите пари от "Петрол", КТБ, Израел, Васил Божков, Гриша Ганчев и т.н. вече свършиха. Последната оферта на Берое към Любо Пенев е била за 35 000 лева, като е включвала и двамата му помощници. Легендарният голмайстор дал съгласие, преди да бъде привикан от Гриша Ганчев на "стендбай". Ботев Пд удари ЦСКА в голямо зрелище на "Колежа" Който иска повече пари, търси отбори в Казахстан, Китай или арабския свят. По принцип в гилдията се делят на три групи. Първата е на тези, които се пазарят за заплати от 3500 до 5000 лева. Следващата група прибира между 5 и 8 хиляди. Нагоре са само отличниците, които успяват да се уредят в хубав клуб. Обичайна практика не само при Любо Пенев, но и на много други треньори е да се пазарят за обща сума за целия щаб.

Така стоят нещата при Сашо Томаш във Верея. Александър Димитров получи 23 000 лева заплата за екипа си, пък разпределението е вътрешна работа. За сравнение Александър Тарханов се нави на заплата от само 15 000 лева в Славия за него и асистентите. Толкова прибираше там и бригадата на Вили Вуцов. Но кота 50 000 отдавна е забравена. Дори в най-богатите клубове.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти