Камило Плачи: Не може Египет да бъде пред България!

Камило Плачи: Не може Египет да бъде пред България!
Загубихте много време, години... всичко, смята бившият национален треньор

Камило Плачи близо шест години работи за националния отбор на България по волейбол, а в един момент дори рискува здравето си и се наложи да влезе в болница. Първо като асистент на Силвано Пранди, след това в щаба на Найден Найденов за Олимпийските игри в Лондон, а после и като старши треньор. Раздялата с България дойде през 2014 г. след поредица от загуби в Световната лига, непосредствено преди Световното първенство в Полша. Тогава той почувства, че е изоставен от всички и че не се ползва с доверието на федерацията, и подаде оставка.
От новия сезон Камило Плачи ще води турския гранд Халкбанк Анкара, но макар и от разстояние, продължава да следи процесите в българския национален отбор. "Какво се случва с България, защо такава черна година?", започва разговора италианецът.


- Сеньор Плачи, кажете как изглежда отстрани случващото се с българския национален отбор?
- Трябва да кажа, че вече съм извън националния отбор на България и нямам представа какви са целите и проблемите. Мога само да констатирам, че за последните две години отборът падна от шесто на шестнайсето място в световната ранглиста. Не съм си представял подобно пропадане, но не мога да кажа какви са причините, защото след 6 години в Българя вече съм в позицията на бивш съпруг... знаете, че националният отбор се бе превърнал в моя съпруга (смее се). На българските волейболисти отделих шест години от живота си и няма как този отбор да не бъде в сърцето ми и до днес. Пожелавам им най-доброто и им стискам палци винаги. И затова още повече съжалявам за тази черна година и се надявам да има някаква промяна
Промяна на всички нива и всички. Може би е необходимо всички, които ръководят този спорт, да седнат и да изяснят приоритетите и начините на работа.

- Реално ли е 16-ото място в световната ранглиста?
- Не е реално най-малкото защото не може Египет да бъде пред България. През 2014 г. по време на Световната лига, цялата подготовка на отбора беше насочена към Световното първенство в Полша, за което имахме много хубав жребий. Малко преди старта на Лигата се завърнаха основните играчи, които бяха с различни травми. И след 2-3 мача, в които играхме добре, медиите ме разсипаха от критики. А онзи подмладен тогава отбор не беше провал, просто му трябваше малко търпение. Но срещу мен все едно се подготвяше война и когато усетих, че вече не се ползвам с необходимото доверие, сам се оттеглих, защото няма смисъл да се работи по този начин.

- Правилно ли е според вас това подмладяване, което се предприе през последния сезон?
- Дали е правилно, ще покажат резултатите. За мен най-добрият вариант е балансиран микс между по-опитни и млади състезатели. Такъв микс няма да те предаде никога. Така беше, когато Виктор Йосифов се вписваше отбора, така бе и с включването на Тодор Скримов, на Георги и Валентин Братоеви. Плавното вписване на по-младите за мен е по-добрият подход.

- Изненада ли ви отсъствието на братя Братоеви от националния отбор, въпреки че не са толкова "стари"?
- Георги Братоев е разпределител със страхотни качества, но и с особен характер което го прави по-труден за управление. Не знам какви са били мотивите на треньора, за да не повика близнаците.

- Как ви се струва работата на Пламен Константинов като селекционер на България?
- Не съм аз човекът, който трябва да оценява Пламен Константинов. Със сигурност е млад треньор и не е спечелил много. За един треньор най-важно е спокойствието, но то идва с годините.

- По принцип редно ли е националните селекционери да водят и клубен тим?
- Не съм против, но ако националният и клубният отбор не са от една и съща държава, защото в противен случай има конфликт на интереси.

- През последния сезон бе създаден "Б" отбор, но с участието му в Европейската лига се видя колко сериозна е разликата между вътрешното първенство и средноевропейското ниво, на което са отбори като Австрия и Естония.
- Това е така, но по-сериозният успех е, че голям брой български състезатели заминаха да играят в чужбина, и по-конкретно в Италия. Преди това беше трудно, защото българските волейболисти искаха сериозни суми, а за тяхното израстване опитът в силно първенство като италианското е безценен. Така че вълната от български състезатели в Италия този сезон е инвестиция за бъдещето, дори да е имало намаляване на финансовите претенции.

- Това ли е пътят българският национален отбор да излезе от кризата - като изнесе в качествените европейски първенства колкото може повече играчи?
- Най-доброто лекарство са победите, защото това радва всички - състезатели, ръководители и най-вече фенове. Когато побеждаваш, е най-добре, без значение дали има стратегия за една, две или три години. А какви са идеите за българския национален отбор от тук насетне, не мога да кажа. Не се разбира по никакъв начин от това, което виждам.

- Нормално ли ви се струва състезатели да отказват повиквателни за националния отбор?
- Не е нормално и трябва да се разберат причините. В България и в Сърбия има много силен дух на принадлежност към националното знаме. И до днес изтръпвам, като си припомня моментите по време на мач пред българските фенове, които ни подкрепяха със сърце. За да не искаш да играеш в такава обстановка, трябва да има някаква много сериозна причина.

- Загуби или спечели българският волейбол от това, че федерацията се отказа от чужди треньори?
- Това не знам, но със сигурност загуби много време, години... всичко.

- Според вас има ли достатъчно подготвени треньори в България и какво трябва да се направи за тези хора, за да останат в професията?
- Определено има и на мен ми харесва как работят за техническите качества на състезателите. Единствено има недостиг при разпределителите и при посрещачите.

- Владимир Николов направи първи крачки в треньорската професия, като изведе младежкия тим на България на Европейското първенство. Той призна, че не е толкова лесно да си треньор, колкото си е мислел. Как го виждате в тази роля?
- Ние се чухме наскоро. И Владо ми каза, че му се струва много сложно. Той беше мой състезател, а след това беше и мениджър на националния отбор, когато бях треньор. Със сигурност може да се справи на новата си позиция.

Ивайло Пампулов, специално за "7 дни спорт"

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти