Адеуш за една Бразилия без добри играчи и треньор

Адеуш за една Бразилия без добри играчи и треньор

Голът, който изхвърли Бразилия от Копа Америка Сентенарио, може и да бе вкаран с ръка, но А селесао бразилейра като цяло се представи без почти всякакъв блясък на турнира. И срещу двата отбора с някаква идея за организация на играта, които срещнахме, се изправихме пред огромни трудности. Само като констатация: не успяхме да отбележим и един-едничък мизерен гол нито срещу Перу, нито срещу Екуадор.

Юбилейното стогодишно издание на Копа Америка подчерта факта, че разполагаме с поколение от посредствени футболисти (вече имахме представа за нашето положение покрай представянията в квалификациите за световното първенство) и че се нуждаем от истински компетентен треньор, какъвто Дунга никога няма да бъде.

В двугодишния си период на работа с тима той не съумя да наложи никакъв видим стил на игра. За капак на всичко това, не умее изобщо да чете развитието на играта по време на даден мач, а е и неспособен да променя ритъма със смени, най-вече когато съперникът започва да налага контрол на терена.

Ако Дунга е посредствен като треньор, футболистите също не бива да бъдат пощадявани от критики. Никога не сме имали поколение като настоящото, в което да няма и един играч, който да вземе сам в ръцете си труден мач. В това число е и Неймар. Никой не поема инициативата на терена да промени грешните напътствия на треньора. Най-лесното за футболистите е след мача да излязат пред медиите и да се оправдаят: „Изпълнихме онова, което поиска треньорът от нас.”

След поредното фиаско на А селесао бразилейра е от жизненоважно значение да се осъществи радикална промяна в управленските структури на нашия футбол. Няма за кога повече да се чака. Ако оставим нещата в старото им русло, се изправяме пред огромен риск да не се класираме на следващия Мондиал (не бива да забравяме, че следващите мачове в квалификациите са още през септември).

Конкретно срещу Перу надеждите и очакванията далеч надхвърляха онова, което се видя на терена. Пускането на Лукас Лима в по-свободна роля редом до Елиас и Ренату Аугущу в центъра на полузащитата на Бразилия обещаваше най-сетне убедително представяне и добър футбол. Тези тримата техничари в сектора за градеж на играта даваха всички предпоставки за бързо обработване на топката и достигането ѝ често до хората в най-предни позиции до вратата на съперника.

Вярно е, че А селесао бразилейра игра по-добре отколкото в срещата с Екуадор (не броим въобще тази с Хаити). Доминира в играта, стигна няколко пъти до опасни удари, натисна противника дълбоко в собственото му поле през първото полувреме, халфовете добре променяха ритъма и посоката на играта. Нищо не се получи обаче от онова, което си представяхме преди мача, когато видяхме каква ще е титулярната единайсеторка.

През второто полувреме, когато перуанците се втурнаха в атаки доста срамежливо, нашият отбор свали много от и без това не особено високото си ниво и се върна към посредственото си лице. Стигна по някакви положения едва след като изостана в резултата.

Копа Америка приключи рано за Бразилия. За една бедствена, унизителна селекция на Бразилия.

Умберту Луиж Перон, „Глобу Ешпортъ”


Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти