Албания реже спонсор заради Рамазана

Албания реже спонсор заради Рамазана

Антиалкохолен скандал избухна в албанския отбор, който се класира за Евро 2016 с помощта на дрон и с рамото, което УЕФА му удари. Мергим Маврай, който е мюсюлманин, отказа да носи екипа си, защото на него има рекламно лого на косоварската пивоварна "Бира Пея". Досега този проблем не съществуваше, но от днес формалната причина е началото на мюсюлманския празник Рамазан, който е свързан с пости и с категорична забрана за употреба на алкохол. Макар и да е роден в германския град Ханау и е живял на запад, Маврай изрази приобщеност към религиозния празник и се аргументира на страницата си във Фейсбук: "Подобни реклами са харам" (забранено от ислямските закони, б.р.).

Публичната реакция на играча предизвика шок в албанската федерация, която е длъжна да съблюдава изпълнението на договора си с "Пея". Въпреки това на снимките, направени в лагера на отбора, фланелките с логото на бирата мистериозно изчезнаха. От пивоварната първоначално отказаха да коментират събитията и прехвърлиха топката с изявление, че това е проблем между федерацията и играчите. А след това реагираха с нова реклама, която се появи на билбордовете в Косово, на която пише: "В бира "Пея" няма алкохол - специално за мигранти." На албански Мергим означава "миграция".

Авторитетното швейцарско издание "Блик" реши да печата на част от хартиеното си издание статии на албански език. Причината е в предстоящия мач Албания - Швейцария тази събота. "През следващата седмица "Блик" ще ви информира за събитията и на албански", се казва в съобщение във вестника. По този начин изданието прави реверанс към солидната албанска диаспора в страната, която е около 4% от населението и живо се интересува от Евро 2016 и мача между двете държави.

"Стандарт"

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти