Гледай на живо

Южна Корея - Гана 2:3

ФИФА въвежда 95 промени в правилата на футбола

ФИФА въвежда 95 промени в правилата на футбола

Световната футболна централа ФИФА взе решение да направи 95 промени в правилата на футбола. Идеята е да бъде аткуализиран правилникът с цел подобряване на играта. Досега не се е случвало толкова големи промени да бъдат въвеждани накуп. Решението е взето от борда на централата, която се състои от 8 човека. Тези промени ще бъдат тествани през следващата година, като след това ще се вземе решение кои от тях ще останат за постоянно в сила. Ще се направят и първи стъпки за въвеждане на видеоповторенията, като това ще бъде пробвано в следващите два сезона.

Повечето от предстоящите промени изглеждат незначителни, но някои от тях ще има сериозен ефект върху това как изглежда модерния футбол и част от тях Ви показваме тук.


Ето 12 от най-интересните промени във футболния правилник:

1. Ако играч, изпълняващ дузпа, се спре, а после продължи отново, той ще бъде наказан с жълт картон, а съперникът му ще получи правото да изпълни фаул. Кратко колебание е позволено, но не и напълно спиране.

2. Няма да се прилага непременно тройното наказание при нарушение в наказателното поле – дузпа, червен картон и последващо спиране на правата на играча. Реферите ще имат възможността да преценяват дали има умисъл в действието на защитника и ако не съзира такава, да го санкционират само с жълт картон и дузпа. Досега съдиите бяха длъжни да показват червен картон и дузпа при всяко предотвратяване на гол, независимо дали има умисъл в действието или пък е направен опит да се играе с топката.

3. Съдиите ще имат правото да изгонят играч, още преди конкретният двубой да е започнал. В случай, че те са забелязали неспортсменско поведение по време на загрявката, те могат да изгонят футболиста веднага след старта на мача.

4. При оказване на медицинска помощ, ако в рамките на 20 секунди лекарят и масажистите успеят да вдигнат на крака пострадалия играч, то той няма да бъде принуден да напусне терена, преди да бъде допуснат отново там.

5. При изпълнението на начален удар досега играчите бяха задължени да отиграят топката напред. Занапред ще могат да го правят и назад, което ще позволи само един футболист да изпълни центъра.

6. Забранява се вече включването на футболисти от нападащия отбор в защитната стена при изпълнението на фаул.

7. Паузите за пиене на вода при горещо време вече трябва да се включват в добавеното време от съдиите.

8. При изпълнението на тъч топката трябва да се държи еднакво здраво с двете ръце и да се хвърля с еднаква сила от двете ръце. Не е позволено изпълнение с една ръка.

9. Футболист, чиято обувка падне, може да продължи да играе без нея, докато играта бъде спряна. Играта вече няма да бъде спирана незабавно, докато играчът постави обувката си.

10. Гащетата, които играчите поставят под официалните гащета от екипировката, трябва да бъдат задължително със същия цвят.

11. Ще се прилагат видеоповторенията в помощ на съдийските решения при червени картони, дузпи, сгрешени футболисти при показването на картоните, но не и при засадите. Повторенията ще бъдат тествани в продължение на две години.

12. Ще бъде позволена четвърта смяна, но само при мачовете с продължения

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти