Гледай на живо

"Трето полувреме" преди Полша - Австрия

Радо Стойчев: В очакване съм на проект, който ме мотивира

Радо Стойчев: В очакване съм на проект, който ме мотивира

В "Пала Тренто" липсваше от почти година. За да бъдем точни - от миналия 24 април, когато Анджело Лоренцети начело на Модена сложи край на неговия последен сезон в Диатек Трентино. След онзи полуфинален мач Радостин Стойчев не очакваше, че това ще бъде последният му двубой начело на Тренто. И след края на сезона именно Лоренцети бе избран за новия треньор на тима от Трентино. "Когато приключих ангажиментите ми с Тренто, заявих, че не съм склонен на компромиси и така не водих нито един отбор, за да не се изправя срещу Трентино. Удържах думата си. А сега съм свободен да избирам какво да правя", обяснява Радо Стойчев. 

Но имахте доста предложения.

Да, имах оферти. 

От кого?

Три национални отбора и 4-5 клубни. 

Имаше ли такива от италиански клубове?

Да, имаше. 

Ако ви кажа имената на Перуджа и Модена, има ли нещо вярно?

Не, не мога да говоря с конкретни имена. Това, което се пише или което се говори, не е вярно. Не съм подписал с никого. В очакване съм на проект, който ме мотивира доста. 

Междувременно вашето име се свързва с Модена.

 Това е така, защото смениха треньора си по средата на сезона. Мисля, че е нещо естествено - когато се сменя треньор да се посочват първо тези, които са свободни. Същото нещо се случи и преди това с Перуджа. Когато си смениха треньора, се предполагаше и моето име. Но нищо от това не бе вярно. 

Отборът на Перуджа, който наблюдавахте на живо в полуфинал №3 в Тренто...

 Хубав мач и хубава серия, така както е хубаво да се връщам в Тренто. За мен тук е като втори дом. Конкретно, в този трети мач и двата отбора бъркаха доста, усещайки напрежението от високия залог. 

Учудва ли ви, че Тренто е на финал за Купата на ЦЕВ и само на една победа от решителните битки за Скудетото?

 Не. Ако си припомните едно интервю, което дадох в началото на сезона, казах, че през тази година виждам Чивитанова, Тренто, Перуджа и Модена в този ред. С Верона като неизвестна и отбора на Пиаченца, който може да се опълчи на всеки. И имах късмета да позная финалното класиране след редовния сезон. 

Какво ви прави впечатление от тези полуфинални плейофи?

 Че са много оспорвани мачове. А разликата я правят малки детайли. 

Как ви се струва тима на Тренто?

 Тренто си е същият отбор от миналия сезон + Щокр. Ян е играч, който обожавам, той е истински отборен състезател. Преди години казах, че ако мога да избирам, бих искал отбор от 7 като Щокр. Така както съм и много щастлив за Урнаут, който бе с решителен принос в мач №3. Те са страхотни момчета и дават нещо повече на отбора. Джанели вече се е превърнал в лидер, който е способен да направи разликата във всеки мач. Ван де Вуурде доста изстрада миналия сезон, след като се възстановяваше след контузия в глезена и през тази година се вижда истинския Симон. Соле в атака е един от най-добрите центрове в първенството и само Симон достига неговите проценти. Ланца е капитанът и може и трябва да прави разликата. 

Никола Балдо, "Гадзета дело Спорт"

Превод: BGvolleyball.com

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички