Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Мартин Стоев: Колкото по-силен национален отбор, толкова по-добре за всички (видео)

Мартин Стоев: Колкото по-силен национален отбор, толкова по-добре за всички (видео)

Мартин Стоев е един от най-успешните български треньори, като с него националният тим достига до бронз от световно първенство - през 2006 г. в Япония. През последните години специалистът направи име и в Румъния, първо в Томис (Констанца), а през този сезон с Аркада (Галац). И след като класира отбора за исторически финал за Купата на Румъния, напусна след като не бе доволен от опитите за вмешателство в работата му от страна на клубния президент. Така Стоев се завърна у нас, където се концентрира изцяло върху тима на Сливнишки герой, на който е президент и който се изкачи във Висшата лига след финалния турнир в А НВГ, провел се в Сливница.

Мартин Стоев се съгласи да говори в специално интервю за Sportmedia.tv

Завърнахте се у нас, след като прекратихте ангажиментите си в Румъния и се заехте основно с тима на Сливнишки герой, на който сте президент. Какво е чувството да сте на тази позиция?

Новост е принципно за мен. Важното е, че изпълнихме сезона със само една загуба накрая (от Строител (Пловдив) в последния мач, б.р.). Какво да се направи, изпълнихме си целта и двата отбора влизат в по-горната група. Надяваме се, че повече хора са се запалили по волейбола в Сливница и догодина да направим още по-добро първенство.

Има ли нещо конкретно, което ви свързва със Сливница?

В Сливница имам няколко приятели, а залата е прекрасно съоръжение, което трябва да се пълни с нещо. Освен това преди две години Марек (Дупница) игра тук домакинските си мачове, докато тяхната зала се ремонтираше и станаха шампиони на България. Така че малко или много градът се превърна във волейболен, а в същото време отбор нямаха. И така се роди идеята за Сливнишки герой, особено след като Марек си се прибра в Дупница. А хората в Сливница поискаха да си имат отбор. Постепенно нещата се случиха.

В отбора в момента са три поколения Стоеви, след като баща ви Стоян е треньор на мъжкия тим, а синът ви Ерик - част от детския състав.

Да, имаме и школа с деца, която искаме да развиваме успоредно с мъжкия отбор, така че всичко е наред за момента. 

Как ви приемат местните хора в Сливница?

Много добре, те са положително настроени към отбора. По принцип отборът е направен не за мен, а за града. Да има малко разнообразие тук.

Малко повече от месец измина след напускането ви на румънския Аркада (Галац), където имахте противоречия с президента на тима. Какво точно се случи?

 Да ме командва и да ми дава акъл в моята професия може да прави само човек, който е постигнал повече от мен. И независимо колко е богат човек, няма как да стане да ми казва какво да правя. Той си разбира в неговата професия, а аз - в моята. Не разрешавам да ми се мешат в работата и в решенията. Това е основната причина за раздялата ми с този клуб. 

Не съжалявате, ли че няма да може да довършите това, което започнахте в Галац, класирайки тима за исторически финал за Купата на Румъния?

Съжалявам до толкова, че с този отбор можеше да спечелим Купата или първенството, ако не и двете. Единствено за това съжалявам, защото обичам да печеля. Мога да губя, но обичам да печеля. 

Поддържате ли контакт с другите българи в тима на Галац - Андрей Жеков и Мирослав Градинаров?

С Андрей се чуваме често, ние сме приятели с него извън волейбола. Какво разправят? Обстановката не се е променила, защото самият президент не се е променил... Или трябва да се нагодиш и и да ходиш по неговата свирка, или няма как. 


Предстои ново горещо лято за националния отбор на България. Как ви се струва представянето на тима под ръководството на Пламен Константинов и какво да очакваме?

 За съжаление, последните две години не бяха много приятни за българския волейбол, по-специално за мъжете и особено последната, когато за малко да изпаднем в Б група на Световната лига. Тази година до колкото знам имаме един домакински турнир за разлика от миналата. Надявам се годината да е по-добра, защото колкото е по-силен националният отбор на България, толкова е по-добре за волейбола за всички - за по-малките клубове, за треньори и за състезатели. Все пак това е главното лице, а именно мъжкия национален тим. Със сигурност този отбор има голям потенциал, лошото е, че нещо все не се доразвива в него.

Бе обявено, че през това лято ще се даде шанс на абсолютно всички състезатели, които заслужават...

Аз не знам или поне не съм разбрал, но през миналата година бе обявено, че отборът ще се подмладява, а аз видях хора, които нито бяха доста млади и изобщо нямаха място в разширения състав. През тази година не знам кой ще се завърне и нямам представа, защото не съм запознат с подробности. Със сигурност имаме състезатели, които, ако се обединят, мотивират се и направят някои компромиси, то с тях отборът ни има голям потенциал. И неслучайно федерацията отново е взела домакинство на мачове от груповата фаза на Световното първенство. Те вярват, че може да се постигне нещо. 

Вицепрезидентът Любо Ганев сподели, че целта от това световно е място в топ 4...

Иначе за какво ще плащаме тези пари за домакинството?

Предстоят финалите от Суперлигата, следите ли първенството?

Следя го и мисля, че ЦСКА беше най-добрият отбор в редовния сезон. След селекцията, която Лукойл направи на полусезона, те станаха основния фаворит за титлата.

Последвайте канала ни в

Още от Волейбол

Виж всички