Проф. Дашева се срещна с президента на Световната федерация по таекуондо и с посланика на Република Корея

Проф. Дашева се срещна с президента на Световната федерация по таекуондо и с посланика на Република Корея

Ден след откриването на европейското първенство по таекуондо за младежи и девойки до 21 години министърът на младежта и спорта в служебното правителство Даниела Дашева се срещна с президента на Световната федерация по таеукондо д-р Чунг Уон Чоу и с посланика на Република Корея у нас Н.Пр. Шин Бунам.

В присъствието на президента на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев тя обсъди хода на шампионата и представянето на българските състезатели. Проф. Дашева беше информирана за желанието на Българската федерация по таекуондо да кандидатства за домакинство през следващата година за световното отборно първенство по таекуондо и за финалите на сериите Гран при.

"Ако България получи възможността да проведе тези състезания това ще е чест за страната ни. Разполагаме с чудесната зала "Арена Армеец", която предлага всички удобства за подобна надпревара. Сигурна съм, че има много желаещи за провеждането на форуми от такъв висок ранг. Те са въпрос не само на престиж, но имат и силен икономически ефект", каза проф. Дашева.

Д-р Чоу и Слави Бинев представиха плановете за изграждане на специален таекуондо център в София, в който ще се провеждат тренировки, ще има медицински и образователен център. Намеренията са той да се намира в Южния парк, а инвестициите да дойдат от Европа и от правителството на Република Корея. Д-р Чоу сподели, че подобни центрове има в Азербайджан, Узбекистан, Иран, Китай, Русия, Хондурас и предстои изграждането на нови в Германия и в Молдова. Идеята е те да бъдат не само спортни средища, но и място за културни събития и социални инициативи. Проф. Дашева и Н.Пр. Шин Бунам обсъдиха междуправителствените споразумения за сътрудничество в областта на спорта, културата и младежта.

По-късно проф. Дашева присъства на срещата на вицепрезидента на Република България Илиана Йотова с д-р Чунг Уон Чоу, Н.Пр. Шин Бунам и г-н Слави Бинев. "Спортът има важна социална и възпитателна роля и е необходима обединената воля на институциите в подкрепа на възможността младите хора да спортуват повече. Наблюдават се тревожни тенденции като тази за насилието между деца и един от начините, с които можем да ги предотвратим, е чрез популяризиране и насърчаване на спортната активност", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Проф. Дашева подчерта, че според изследванията таекуондото е един от спортовете, които се харесват най-много на децата и те желаят да бъде застъпено в програмата за обучение в училищата. Президентът на Световната федерация по таеукондо д-р Чунг Уон Чоу отбеляза, че в редица страни таекуондото е въведено като задължителна дисциплина в училищата, за да развива в децата не само физически, но и духовни и възпитателни качества.

"Ще се радвам България да има представители в таекуондото на следващите олимпийските игри, защото победителите и медалите са пример за подрастващите и това е начинът те да бъдат спечелени за този спорт. Подкрепям идеята за изграждане на център за таекуондо в София. Той ще бъде място за развитие на млади таланти, за обучение на треньори. Инициативата има подкрепата на Българската федерация по таекуондо, на Министерството на младежта и спорта и на Република Корея. Нужно е усилията да се координират, за да стане този център факт", каза проф. Дашева.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти