Министър Дашева проследи обновяването на комплекс „Академика“

Министър Дашева проследи обновяването на комплекс „Академика“

 Министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева посети спортен комплекс „Академика“ на бул. „Цариградско шосе“ №125, където приключва започналата през юли 2016 г. ремонтна дейност. Плувният басейн и двете зали ще бъдат готови за експлоатация преди да изтече пусковият срок (15 май).

Обектът се модернизира по ЕСКО договор с високоефективни материали, изолации и технологии, благодарение на които се постига сериозно намаляване на разходите за енергия. С икономиите на средства за топлинна и електрическа енергия се финансират ремонтните работи. Готовото съоръжение ще бъде освободено от данък сгради, защото ще получи сертификат за енергийна ефективност и намалено отделяне на въглероден диоксид според европейските изисквания. Заедно с подобряването на енергийната ефективност на обекта са извършени и ремонтни работи за обновяване на помещенията и съблекалните.

Двете зали са готови да посрещнат занимания по баскетбол, волейбол, хандбал, футбол и художествена гимнастика. 25-метровият басейн ще заработи, веднага щом преминат задължителните изпитания на филтриращата система. Прозорците на съоръжението са оборудвани с автоматични клапи за отваряне и затваряне съобразно вътрешната и външната температура. Електронната система за сградна автоматизация BMS управлява климатизацията и поддържа оптимална температура с минимален разход на енергия. Водата за басейна и съблекалните се затопля от висококачествени германски соларни панели, монтирани на покрива.

„Комплекс „Академика“ има стратегическо разположение и удобни транспортни връзки. След обновяването той се превръща в едно модерно съоръжение, в което спортуващите ще се чувстват много уютно и ще разполагат с отлични условия. Голям град като София има нужда от повече такива обекти, където деца, ученици и възрастни могат да водят организирани тренировки, или да спортуват за удоволствие“, заяви министър Дашева след посещението си в спортния комплекс.

След откриването комплексът в столичния квартал „Изток“ ще бъде предоставян за безплатен достъп на ученици и студенти всяка трета събота на месеца като част от инициативата на Министерството на младежта и спорта за отворени врати на обектите от „Национална спортна база “ и „Академика 2011“.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти