Валери Божинов: Тежко ще ми е далече от децата

Валери Божинов: Тежко ще ми е далече от децата

Валери Божинов направи голям трансфер. Българският нападател подписа договор с китайския "Мейджоу Хака" срещу сумата от 1 млн. евро. Бившият голаджия на "Партизан" даде обширно интервю пред "Стандарт", в което разкри с какви чувства напуска Белград и какво го е накарало да отлети за далечен Китай.

- Валери, честито, как се стигна до трансфера ти в Китай?

- За доста хора може би трансферът е изненадващ, но за подобна сделка не се работи от днес за утре. Хората работиха дълго, за да осъществяват една моя мечта. Все пак отивам в първенство, където всеки иска да играе. Работата по трансфера беше задвижена още през декември. В Китай не се ходи лесно и без да има техен човек в сделката, не става. Имах и късмет, че в клуба имаше едно свободно място за чужденец.

- До колко името Валери Божинов помогна за взимането на това място?

- Със сигурност доста и това е напълно нормално. Валери Божинов е играл в доста сериозни отбори и визитката помогна. Освен това цифрите от последната година и половина в „Партизан" са красноречиви - 25 гола, 15 асистенции. Тази статистика няма как да бъде заличена и хората са я видели. Когато не играеш, трудно някой ще повярва в качествата ти и ще те вземе. Но при мен е друго – държа ниво и се представям добре.

- Беше ли подготвен за трансфера и раздяла с „Партизан"?

- Честно да си призная – не. Никога не съм мислил по такъв начин. Исках „Партизан" да вземе трансферна сума за мен. Но за съжаление това не се случи. Една от причините е, че договорът ми изтича през лятото, а клубът не видя смисъл да ми предложи нов контракт. Благодарен съм на „Партизан", играх доста мачове, спечелих Купата и вкарах голове. Не мога да кажа лоша дума за хората в клуба или феновете. Спечелиха още един привърженик на тяхна страна, ще ги подкрепям, където и да съм.

- Ти си един от любимците на феновете, каква беше тяхната реакция след като се разбра, че си тръгваш от „Партизан"?

- Активизираха се много и дори искаха да правят протест с мои фланелки срещу ръководството. Самият аз не искам да се стига до там. Благодарен съм им за обичта, но най-важното е в клуба да ме желаят. Няма смисъл от натиск върху клуба, независимо дали става въпрос за мен или друг футболист. Направих достатъчно, дори опростих всички дългове на „Партизан" към мен. Отидох в Сърбия, за да си рестартирам кариерата, а не заради пари. Знаех, че в „Партизан" няма да забогатея. Исках да вкарвам голове и да се чуе отново за мен, което и се случи.

- Китайците бързо ли те убедиха да подпишеш с тях?

- Сравнително бързо, да. Пратиха ми офертата, видях цифрите и срока на договора. Попитах за града, отбора, футболистите, треньора и базата. Това са нормални неща. Казах си, че ако отбия предложението, значи плюя по себе си и работата, която свърших в „Партизан". Трудно се отказва подобна оферта. Съдбата ми дава възможност да се върна към големия футбол. Аз съм единственият български футболист, който ще брани честта на страната ни в Китай. За мен това е голяма чест.

- Ясен Петров е треньор в Китай, разговаря ли вече с него или други футболисти играли там?

- Говорих с Ясен, който беше откровен и директен с мен. Каза ми, че няма да е лесно. Даде ми съвет да се боря, трудя и да бъда това, което съм. Ако помагаш на хората в Китай, ще получиш голямо уважение. Той вече го изпита. Друга нация са, друг манталитет и знам, че ще е много трудно. Разликата в китайските отбори я правят чужденците. За това се плаща толкова много. Отивам с идеята да се покажа на този пазар и да бъда най-добрия в моя отбор и в лигата. Ще се изправя срещу треньори като Чиро Ферара и Свен-Горан Ериксон, който ме взе в "Манчестър Сити". Моята цел не е да отида само за година там, а да се докажа и задържа в Китай.

- Нека обаче кажем истината - всички отиват там заради пари.

- Така е, няма какво да се лъжем. Цифрите са много големи и трудно се отбиват. Но пък всеки отива с цел. Аз не искам да си почивам там и да си пия кафето. Искам да играя силно и да покажа, че на 31 години не съм свършил за футбола. Защо пък да не завърша кариерата си в Китай?

- Появи се информация, че договорът ти е за 1 млн евро. Чувстваш ли се с 1 милион по-богат?

- Това са цифри. Да, парите дават спокойствие. Всеки работи за пари, при нас футболистите не е по-различно. Щастлив съм от трансфера в Китай. Искам да направя така, че ако днес получавам 1 милион, след време да са 2, 3 или 4 млн. Ако заслужаваш, нека те направят богат.

- Видяхме те как плачеш при последната си среща с футболистите и треньорите на „Партизан", с какви чувства си тръгваш от там?

- Тъжно и болно ми е! Оставих много приятели там. Аз им го казах и на тях – клуба много ми помогна през тази година и половина. Чувствам се много добре в Белград, но това е футбола, понякога трябва да взимаш и такива решения. Дълго време работих, за да отида в Китай и нямаше как да загърбя предложението, заради това, че живея добре в Белград. „Партизан" заема голяма част в сърцето ми. Не обичам клишетата, но тук съм напълно искрен. Аз съм емоционален човек и не крия чувствата си.

- Имаше ли други предложения?

- В казахстанският "Кайрат" ме чакаха до последно, ако откажа на китайците. Няма какво да се лъжем, китайската оферта нямаше как да я отклоня. Иначе същия ден, когато подписах имаше обаждане от Америка. Но вече бях поел ангажимент към „Мейджоу".

- Валери, в Сърбия възроди кариерата си, но и намери любовта. Твоята приятелка ще бъде ли до теб в Китай?

- О да, разбира се, ще живеем заедно. Искам я плътно до мен.

- Ти си от футболистите, които обичат в която и държава да играят да говорят езика, за което и често си осмиван. Ще опиташ ли да проговориш на китайски?

- Ако се налага ще го уча, какво да правя (смее се). Аз съм възпитаван, че в която и държава да се намираш, трябва да се съобразяваш с местните, с културата и езика. Трудно ще ми бъде да науча китайски. Но най-обикновените и в същото време много важни неща като „Добър ден, добро утро, добър апетит или наздраве" трябва да се знаят. От уважение към китайците ще науча поне това. С доста чужденци съм играл по клубовете и всеки се опитва да се адаптира и да научи езика. Ще бъде трудно, но трябва да се нагодя. Вече ще ми станат доста езиците, но по-хубаво от това няма. Не е проблем да науча и малко китайски.

- Биляна ще е до теб, но пък ще се отдалечиш още повече от децата ти. Няма ли да ти липсват Валерко и Никол?

- Много ще ми липсват (б.а. - въздиша тежко). И сега ми липсват. Тежко ми е, но аз им казах: „Ако баща ви е добре и вие ще сте добре". Това го правя заради тях, защото искам да им осигуря едно добро бъдеще в което да не им липсва нищо.

- Обясни ли им, че техният татко ще играе на другия край на света?

- Разказах им, да. Мъчно им стана, но няма как. Валерко е по-голям, той разбира добре. Освен това се интересува и от футбол, знае какви играчи отиват в Китай. И двамата са много интелигентни и всичко разбират. При първа възможност ще се прибера до България, ако ли не през лятото се надявам да дойдат при мен в Китай. Ще ми бъде трудно да съм толкова далече, но всичко това го правя заради тях двамата. Ще играя още няколко години футбол и искам да им помогна в бъдеще. Не е важно само да кажеш, че имаш деца, трябва да правиш всичко заради тях.

- Винаги ти е било болка, че не си близо до децата си. Сега сигурно ти е още по-тежко?

- Не мога да опиша колко, нямам думи. Само аз си знам какво ми е. Те прекарват времето с майките си, но друго си е бащинското. Няма как да се замени. Знам, че им липсвам...

- Направи поредния си добър трансфер, какво би казал на българите, които постоянно ти се присмиват и иронизират?

- Мога да кажа много неща и да им отвърна със същата ирония. Не съм такъв човек. Ще запазя добрия тон и ще им пожелая да са живи и здрави. Искам българският народ да е щастлив, да се усмихва и да е позитивен. Знаеш, че мога да бъда ироничен и да плюя. И какво ще постигна? Те какво постигат като го правят и ме плюят? Нищо. Колкото повече ме плюят, толкова повече хубави неща ми се случват.

- Замислял ли си се, какво толкова си направил на българите, че да имат такова отношение към теб?

- Да и никога не съм стигал до отговора. Вече не обръщам внимание на тези неща. Живея си живота, забавлявам се и не плащам данък обществено мнение. Нека да са живи и здрави, и да се обичат. Знам, че не им е лесно, но аз с какво съм виновен. Нито съм откраднал, нито съм убил някой. Аз и Ясен Петров ще сме единствените, които ще представляваме България в китайския футбол пред милярд и 500 милиона души.

- Какво би разказал на китайците за България?

- Само хубави неща. Не мога да кажа нищо лошо за родината си, обичам я. Имаме хубава природа – море, планина и много културни забележителности. България има многовековна история. Китайците обичат да обикалят света и да се запознават с други истории и култури. В България ще им хареса много. Тук има какво да се види. От моята уста ще излезе само хубаво.

- Бил си на много места по света, вярваш ли, че България може да стане едно по-добро място за живеене?

- Вече 10 години си казвам „Ще се оправим", но не виждам толкова много хубави неща. Да, изградиха се пътища, метро в София, нови сгради, но това какво ги топли хората? Това не им пълни хладилника, както се казва. Хората нямат работа, заплатите са им малки и това ги изнервя и озверява. Знам колко тежко живеят, особено в провинцията, но проблемът не е Валери Божинов. Никога не съм се биел в гърдите колко пари имам, каква кола карам и какво ям. Израснал съм в семейство, което не винаги е имало пари. Майка ми и баща ми не са били милионери. Знам какво е да живееш със сто и с хиляда лева, разликата е огромна. За жалост в България или си беден или си богат, средно ниво няма.

- Помниш ли кога ти подариха първите футболни обувки?

- Честно да си призная, не помня момента. Едно време играехме в махалата с гуменки. Помня марката на първите си футболни обувки. Много си ги обичах и дълго време играех с тях. Да имаш такива обувки беше голямо работа.

- А с първата заплата от "Лече" какво си купи?

- С първата добра заплата си купих апартамент в София. По-скоро започнах да си изплащам жилището.

- В последно време нашумя с едни клипчета на които пееш в колата ти, да очакваме ли нови от далечен Китай?

- Нормално е да очаквате (смее се). Ако ми дойде от вътре ще пусна. Преди няколко дни четох, че от Евровизия поканили Дани Алвеш (б.а – футболист на „Ювентус") да пее. Значи за едни може, а Валери Божинов да си пее и поздравява приятели не може. Има и други много известни футболисти, които пускат клипчета от колите си. Бившият играч на „Ман Юнайтед" Патрис Евра често го прави. Разликата между нас е огромна, но всички коментират мен.

“Стандарт”

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти